Reacție acidă din PSD privind introducerea "taxei pe supravieţuire"

Deputatul PSD Florin Tătaru reacționează față de decizia Guvernului de a taxa persoanele fără venit, apreciind că este una "eronată din punct de vedere moral, social, dar şi economic". În plus, parlamentarul atarge atenția că datoria statului nu este să facă profit economic, ci "profit social".

"Am citit ieri cu stupoare faptul că în România se doreşte a se introduce o nouă taxă: 'taxa pe supravieţuire'. Într-o încercare fără succes de a combate 'munca la negru', domnul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş a ales să vizeze aproximativ trei milioane de români care nu au niciun venit. Deşi sunt de acord că 'munca la negru' reprezintă o problemă pentru bugetul de stat, ştiu foarte bine că mulţi oameni acceptă să lucreze fără contract pentru că patronii le impun acest lucru, de cele mai multe ori pe un salariu mai mic decât salariul minim. (...) Crunta realitate este că nu toţi oamenii fără venit lucrează 'la negru', există mulţi oameni care chiar nu produc niciun venit, aşa că nu pot fi de acord cu concluzia Guvernului Cioloş. Consider că decizia de a taxa persoanele fără venit este una eronată din punct de vedere moral, social, dar şi economic', precizează deputatul social-democrat Florin Tătaru, potrivit Agerpres.

Citește și: Gabriel Biriș își cere scuze pentru declarația despre săraci

Potrivit parlamentarului, datoria instituţiilor statului este să asigure echitatea socială, însă, spune el, este foarte greu să compari viaţa unui cetăţean care are un venit stabil lunar asigurat cu cea a unuia care practică agricultura de subzistenţă, de exemplu.

'Aici trebuie să intervină statul, prin instituţiile sale, şi să se asigure că vieţile ambilor cetăţeni sunt respectate într-un mod cât mai echitabil. Datoria statului nu este să facă profit economic, ci 'profit social', adică să se asigure că cetăţenii săi au parte de condiţii optime de trai. Pe de altă parte vreau să clarific faptul că PSD a sprijinit întotdeauna măsurile de combatere a evaziunii fiscale. Eu, personal, am susţinut că încă nu avem măsuri eficiente şi suficient de puternice pentru a descuraja evaziunea fiscală la nivel înalt şi pentru a recupera la bugetul de stat prejudiciul făcut de evazionişti. Însă, haideţi să diferenţiem lucrurile. Obligarea la plata CASS a persoanelor fără niciun venit încalcă art. 53 (2) din Constituţia României prin restrângerea unor drepturi şi libertăţi în mod nejustificat, ca să nu mai vorbim de faptul că din punct de vedere moral este inacceptabil', precizează deputatul PSD.

Florin Tătaru mai spune că principala problemă a României nu este că 3 milioane de români care nu au venit nu îşi plătesc contribuţia la sistemul de sănătate, ci că nu îşi permit să o plătească. Problemele reale ale României sunt lipsa locurilor de muncă, salariile mici, evaziunea fiscală la nivel înalt, lipsa dezvoltării teritoriale, rata mică de absorbţie a fondurilor europene, a adăugat deputatul. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel