Gabriel Biriș își cere scuze pentru declarația despre săraci

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, reacționează după ce a fost criticat pentru afirmațiile sale despre oamenii săraci din România, potrivit cărora cei care spun că au trăit fără niciun venit timp de șase luni sunt de fapt cei care nu-și declară veniturile. 

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Gabrie Biriș susține că este "consternat" de modul în care au fost interpretate răspunsurile sale și aduce câteva explicații.

În plus, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice cere scuze celor s-au simțit ofensați de afirmațiile sale, dar atrage atenția că toți românii trebuie să fie conștienți că evaziunea afectează pe fiecare în parte.

Citește și: Dumitru Pelican îl face praf pe Gabriel Biriș. "Nu poți să râzi de oamenii săraci din România"

"Am vazut valul de comentarii ridicat de raspunsurile la cateva intrebari, in urma cu cateva zile.

Sunt consternat de interpretarea data raspunsurilor mele si imi cer scuze tuturor celor care s-au simtit ofensati de cele spuse de mine.

Simt nevoia sa fac cateva precizari:
- prevederea respectiva de la art. 180 nu a fost introdusa de acest guvern (nu, nu o sa vorbesc de greaua mostenire, ci de ce avem de facut pentru a ajunge odata la o normalitate);
- prevederea respectiva nu se refera la someri si nici la cei care primesc ajutoare sociale, ci doar la persoanele care nu au realizat venituri timp de 6 luni. Sa nu uitam, vorbim de plata contributiei de 5,5% la sanatate, plata in schimbul careia adultul primeste servicii medicale daca are nevoie, servicii care altfel ar costa mult mai mult decat cei aprox. 40 de lei pe luna ce ar trebui platiti. Nu este vorba de un impozit aici, chiar daca contributia aceasta este in codul fiscal;
- am criticat calculul acestei contributii la un venit minim, considerand ca nu asa tb rezolvata problema. Am si fost unul dintre sustinatorii lg 209/2015 prin care s-au "aministiat" sumele cerute (legal) de anaf prin decizii de impunere pentru venituri derizorii obtinute de unii concetateni. Am si atras atentia ca pastrarea prevederii va genera acelasi tip de probleme In viitor. Uite ca le avem. O sa mai avem si altele...
- pe de alta parte, cred ca intelegem cu totii ca sanatatea costa. Nu putem vorbi de servicii de sanatate decente fara medicamente, fara spitale si, mai nou, si fara medici si asistente, ca ne pleaca cu miile din tara in fiecare an (stiu, este si foarte multa risipa si hotie, dar de aceasta problema se ocupa acum altii). Cine plateste? Daca nu noi, atunci cine? Copiii nostri, pentru datoriile facute de noi azi?
- cred ca este de datoria noastra sa vorbim deschis despre problemele pe care le avem, despre cauzele lor si despre cum eliminam cauzele care genereaza problemele si nu doar despre redus efectele. A se vedea si sistemul de pensii, care nici el nu o duce tocmai bine, iar atunci cand noi, "decretii" vom fi iesit la pensie sistemul se va prabusi in lipsa unor masuri serioase inca de azi (trebuiau de ieri, dar asta e...).
- in plus, cred ca trebuie cu totii sa fim constienti cat de grav ne afecteaza evaziunea pe fiecare dintre noi", a scris Gabriel Biriș pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel