Războiul pe înţelesul copiilor. Televiziunea de stat din Rusia explică celor mici ce se întâmplă în Ucraina printr-un desen animat de propagandă VIDEO

Propaganda rusă folosește desene animate pentru a justifica invazia / Foto: YouTube
Propaganda rusă folosește desene animate pentru a justifica invazia / Foto: YouTube

A început deja să circule puternic pe televiziunea naţională din Rusia şi pe internet un desen animat prin care acțiunile lui Putin în Ucraina sunt prezentate drept „o încercare de a dezarma un stat a cărui populație este oprimată”. Personajele principale sunt elevi cu tricouri asemănătoare cu steagurile Ucrainei și Rusiei, care au fost inițial prieteni. Relația lor s-a rupt însă în momentul în care Kievul s-a apropiat de SUA, relatează Daily Mail.

„Ucraina a început oprimarea populației ruse, astfel că regiunile respective au dorit să se separe de Ucraina și să se alăture Rusiei. Dar Ucraina nu a fost de acord și a început războiul cu aceste teritorii”, susține vocea care descrie acțiunile personajelor animate. Desenul animat începe cu cei doi „prieteni” inseparabili, Ucraina și Rusia, înfățișați de cei doi copii care se joacă într-o cutie de nisip. Vanya și Kolya sunt buni prieteni, colegi de clasă și petrec foarte mult timp împreună. La un moment dat Kolya pleacă de lângă prietenul său și își schimbă clasa și numele.Își face noi prieteni (SUA, printre alții) și se apucă să-i lovească, cu ajutorul unui băț, pe foștii colegi de clasă: așa numitele republici Lugansk și Donețk, cărora doar Vladimir Putin le-a recunoscut independența. Numai că intervine Vanya și îi rupe bățul fostului coleg de clasă. Filmulețul continuă și se explică versiunea Rusiei despre ce s-a întâmplat în cazul Ucrainei. La final se spune din nou că nu este vorba de un război, ci de o încercare de a dezarma un stat care își dorea să fabrice arme nucleare.

Analiştii politici şi oameni din întreaga lume spun că este un mesaj trunchiat în care cuvântul „adevăr” nu-și găsește locul și în care rușii își spun povestea în variantă proprie, aşa cum o vor inoculată în mintea conaționalilor, fără să se mai ţină cont de vârstă. Daily Mail notează că filmul destinat copiilor a stârnit, cum era de aşteptat, o mulțime de reacții pe rețelele sociale, mulți internauţi constatând că Rusia propagă minciuni și istorii alternative pentru a-și justifica acțiunile brutale. „Rusia a încercat să oprească uciderea oamenilor și să rezolve problema pașnic”, a fost concluzia filmului. Vina este aruncată pe oficialii ucraineni care sunt acuzați că spun doar minciuni despre Rusia prietenilor din Occident și din Statele Unite ale Americii.

Între timp, se pierd vieţi omeneşti, se distrug oraşe întregi şi se destramă destine.

Animaţia poate fi vizionată aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel