Război Yemen: Trupe străine ar fi debarcat în orașul port Aden

Trupe străine au debarcat joi în orașul port Aden din Yemen, potrivit BBC, în ceea ce ar putea fi prima acțiune militară terestră a coaliției sunite condusă de Arabia Saudită care a început săptămâna trecută o campanie de bombardamente împotriva rebelilor șiiți houthi. Există martori care susțin că soldații care au pătruns în Yemen sunt egipteni și saudiți, dar nu există informații oficiale care să confirme. Surse citate de AP săptămâna trecută spuneau că o invazie a micului stat din peninsula Arabică este iminentă.

Citiți AICI analiza DC News despre implicațiile războiului din Yemen și impactul asupra prețului petrolului

Pentru a apăra guvernul din Yemen de ofensiva rebelilor șiiți houthi, Arabia Saudită a început săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, o serie de atacuri aeriene asupra unor poziții ale rebelilor din Yemen. Saudiții susțin că sunt parte a unei coaliții de zece state, care include și membri ai Consiliului de Cooperare din Golf (GCC).

În ciuda loviturilor sistematice ale coaliției sunite, sprijinită logistic de SUA, rebelii șiiți încă țin piept trupelor guvernamentale din Sana'a.

Gruparea teroristă Al-Qaeda din Peninsula Arabă a profitat de haosul din Yemen și a atacat joi închisoarea centrală din Moukalla (sud-estul Yemenului), eliberând 300 de deținuti printre care se numără și un lider islamist, a declarat o sursă din serviciile de securitate pentru AFP.

Yemenul nu este un producător de petrol cu pondere majoră pe piața globală, dar poziția geografică a acestuia la strâmtoarea Bab el-Mandeb, un punct de trecere cheie pentru livrările internaționale, face din statul arab o rotiță importantă în mecanismul comerțului de energie. Peste 3,4 milioane de barili de petrol au tranzitat zilnic strâmtoarea Bab el-Mandeb în 2013.

Știre în curs de actualizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel