Război SUA - Rusia. Gușă: Miza principală: Europa

Cozmin Gușă a explicat, la Realitatea TV, că războiul rece instalat între SUA și Rusia va duce la o reîmpărțire a lumii, subliniind că cea mai jucată miză din punct de vedere public va fi Europa.

Acesta a punctat că, în ceea ce privește viitorul apropiat, discuțiile se poartă pe trei teme: "Conflictul dintre Statele Unite și Rusia în epoca Trump, felul în care puterile centrale ale Uniunii Europene, Germania și Franța, se vor împărți, eventual, în interiorul acestui conflict și despre ceea ce România ar avea de făcut sau de învățat în următoarea perioadă. Deocamdată, ceea ce este evident, mai ales din multitudinea de informații care vin, trebuie să pornim de la presupoziția că știm că nu știm. Practic, suntem într-o perioadă a jocurilor politice internaționale, în care cu greu mai putem să deducem ce se va întâmpla. Putem ghici, însă totul este foarte complicat. Pornind de la Statele Unite, care prin felul în care s-au comportat electoral au generat această mutație în politica internațională, vedem un președinte ales care încă nu s-a instalat și care își schimbă părerile de la o zi la alta, care se ceartă, care acum câteva zile, umilit public de Meryl Streep la un mare eveniment, după ce s-au certat câteva zeci de ore, a primit și a doua lovitură de la Robert De Niro, care i-a luat partea lui Meryl Streep. Deci asta este atmosfera".

Diferențe majore odată ce Trump se va instala la Casa Albă

De asemenea, Cozmin Gușă a explicat că ce Donald Trump se va instala la Casa Albă trebuie se vor observa patru diferențe majore în comportamentul Statelor Unite.

"Iar acum, în mod concret în comportamentul SUA trebuie să ne așteptăm la cel puțin patru diferențe specifice:

1. Avem un președinte al SUA care este pe de-o parte neprestigios, pe de altă parte nepredictibil, ca fire, ca om, ca personalitate. Atunci, ținând cont de autoritatea mare a unui președinte al SUA, ne putem gândi la ce vor genera aceste două caracteristici.

2. Această susținere din campanie, deja dovedită de către serviciile secrete americane, din partea Rusiei, adică a adversarului din războiul rece nou-instalat. Ne putem da seama în ce fel vor evolua aceste lucruri în mass-media mondială, având un președinte depsre care aproape s-a dovedit că a fost susținut de Rusia.

3. În noua concepție care se vede inclusiv din alcătuirea cabinetului în SUA, ne dăm seama că ne vom lovi de un pragmatism geoeconomic care nu va lăsa Statele Unite să fie îngrijorată de aliați și pateneri, ci doar de maximizarea profiturilor care pot să vină în interiorul SUA. Partea cu apărarea drepturilor omului, cu democrația, cu fel de fel de principii va fi lăsată în subsidiar.

4. O insularizare de tip geopolitic, care a fost definită în campania electorală de Donald Trump, care a cunoscut și replici pentru care ne-am mirat foarte tare, apropo de NATO și rolul negociat al NATO. Această insularizare va avea consecințe", a spus consultantul politic.

Reîmpărțirea lumii se va face, având ca miză principală, din punct de vedere public, Europa

Cozmin Gușă a subliniat că reîmpărțirea lumii se va face, având ca miză principală, din punct de vedere public, Europa: "Aceste diferențe trebuie să ne facă să regândim desfășurarea în continuare a războiului rece instalat și negociat între SUA și Rusia. A fost evident un lucru - alegerea adversarului, acesta a fost conceptul cu care a operat administrația Obama către final. Și a găsit un partener dornic de acest război negoiat și instalat în persoana lui Putin și a Rusiei. Pentru Rusia este un lucru extrem de convenabil pentru dominația mai ales în zona de tip Euroasiatic, dar și pentru creșterea prestigiului în zonele bogate în resurse și pentru creșterea influenței într-o europă neglijată total de administrația Obama și pe care, în mod evident, administrația Trump o înțelege cu atât mai puțin. Această negociere a fost una care s-a bazat pe niște lucruri din care fiecare a avut de câștigat.

În mod evident, cvasiparitatea la nivelul armamentului nuclear face logică o asemenea împărțire a lumilor. Iar diferențierile legate de resursele pe care Rusia le exploatează și SUA nu de asemenea deschid câmpuri noi de discuții. Nu putem vorbi de vreo paritate la nivel tehnologic, dar cred că rușii nici nu sunt interesați de așa ceva. Reîmpărțirea lumii, în mod evident, se va face, iar această reîmpărțire va avea miza Europa ca fiind cea mai jucată miză din punct de vedere public. Restul mizelor din America de Sud, Africa, poate chiar Asia, mai puțin Marea Chinei de Sud, vor fi negociate în subteran, pentru că acolo este vorba de profituri clare, de încurajare sau alocare sub influență a unor dictaturi sau pseudodictaturi. În rest, ce se va juca pe scenă va fi miza europeană, iar aici ne interesează foarte mult și pe noi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel