Război Siria. UE, condiții impuse

O "pace prin procură" trebuie să pună capăt așa-numitului război prin procură din Siria, a declarat marți șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, potrivit Reuters.

Tot marți, negocierile de pace coordonate de Rusia s-au întrerupt din cauza boicotului forțelor rebele sprijinite de Turcia.

La Bruxelles va avea loc pe 5 aprilie o conferință internațională de pace, în contextul dezacordului în rândul comunității internaționale asupra modului de a pune capăt conflictului din Siria. În războiul care continuă de șase ani — și în care Statele Unite, Rusia și aliații acestora susțin părțile combatante — și-au pierdut viața 320.000 de oameni, reamintește Reuters. Milioane de sirieni au fost alungați de la casele lor. O mare parte din cei 1,6 milioane de refugiați ajunși în Europa în 2014-2016 provin din Siria.

Federica Mogherni urmează să își prezinte punctul de vedere la o întâlnire cu miniștrii de externe din țările UE, pe 3 aprilie. Ea discută de câteva luni cu țările din Orientul Mijlociu — Iranul, Arabia Saudită, Turcia și Libanul — în căutarea unui compromis minim asupra condițiilor păcii. "Cred că poate exista un loc pentru jucătorii internaționali și în special pentru toți actorii regionali (...) ca să vadă că este mult mai convenabil în acest moment să transforme asta într-o pace prin procură și să repornească într-un fel cu o tranziție politică necesară", a afirmat în fața presei reprezentanta UE pentru politica externă și de securitate. Ea a arătat că UE a cheltuit în ultimii șase ani 9,4 miliarde de dolari pentru diferite proiecte legate de Siria.

Potrivit oficialilor Uniunii Europene, statele din Orientul Mijlociu sunt de acord că nu este de dorit un conflict înghețat în Siria sau divizarea țării, deoarece astfel s-ar alimenta timp de ani întregi instabilitatea la frontierele lor, scrie Agerpres. UE a avertizat că nu va finanța reconstrucția Siriei dacă guvernul de la Damasc, susținut de Moscova, distruge complet opoziția sprijinită de Occident. La Bruxelles se consideră că un dialog coordonat de ONU reprezintă alternativa la conflict sau la perpetuarea unei guvernări autoritare, iar Siria trebuie să devină o democrație în care să fie reprezentate politic diferitele grupări din societate.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel