Război Siria: SUA și Rusia, tensiuni uriașe: Acordul a fost suspendat

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat luni că suspendă începând din 19 iunie acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria.

TASS a relatat la rândul său, potrivit Agerpres, că Ministerul Apărării rus va considera ținte orice fel de aparate de zbor care survolează zonele din Siria în care operează forțele aeriene ruse. Agenția de presă citată a mai informat că Ministerul Apărării rus a anunțat că Statele Unite nu au folosit canalul de comunicare cu Rusia înainte de a doborî un avion aparținând regimului de la Damasc.

Coaliția condusă de Statele Unite a doborât duminică un avion al armatei siriene, în sudul provinciei Raqqa (nordul Siriei), în timp ce acesta efectua o misiune de luptă contra militanților grupării Stat Islamic. Anunțul a fost făcut de armata siriană, într-un comunicat de presă, și confirmat ulterior de coaliția internațională. "La ora 18:43 (17:43 GMT), un avion sirian de tip SU-22 a aruncat bombe în apropierea combatanților susținuți de coaliție, la sud de Raqqa, și, în virtutea regulilor noastre de angajare și legitimă apărare, (...) aparatul a fost imediat doborât de un avion american F/A-18E Super Hornet", a precizat comandamentul coaliției, într-un comunicat citat de AFP.

Acordul a mai fost suspendat

Totodată, ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a calificat luni doborârea avionului sirian de către SUA drept 'un act de agresiune și de susținere a terorismului'.

Nu este pentru prima oară când Rusia suspendă acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria. Rusia a mai suspendat acest acord și la începutul lunii aprilie, după ce nave americane din Mediterana au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra bazei de aviație Shayrat din centrul Siriei, de unde serviciile de informații ale SUA afirmau că ar fi decolat avioanele care au comis un atac chimic la Khan Shaykhun (provincia Idlib), soldat cu cel puțin 86 de morți.

În Siria era în vigoare din octombrie 2015 un protocol între aviațiile militare americană și rusă, cu reguli pentru evitarea incidentelor. Ambele forțe aeriene efectuează misiuni de bombardament asupra pozițiilor Statului Islamic. Memorandumul bilateral recomanda utilizarea de către piloți a unor frecvențe radio comune și preconiza crearea unei linii secundare de comunicații la sol.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel