Război Siria. Rusia, Turcia și Iran, acrod comun pentru încetarea focului

Tudor Curtifan / 24 ian 2017 / 16:36 Salveaza PDF Comentarii

Rusia, Turcia și Iranul vor pune la punct un mecanism trilateral pentru a urmări și a asigura respectarea totală a acordului de încetare a focului în Siria, au anunțat reprezentanții celor trei state, într-o declarație comună.

În document se mai arată că în cadrul mecanismului se va asigura și prevenirea unor eventuale provocări și determinarea cu precizie a modului în care va funcționa acordul de încetare a focului.

La finalul convorbirilor derulate în Kazahstan, la Astana, oficialii de la Moscova, Teheran și Ankara și-au declarat, de asemenea, susținerea față de intenția grupărilor armate din cadrul opoziției siriene de a participa la următoarea rundă a negocierilor de pace de la Geneva, care vor avea loc în data de 8 februarie.

Rebelii sirieni au anunțat că nu sunt mulțumiți de concluziile din document. Un membru al delegației Opoziției a explicat, pentru Reuters, motivele care le-au provocat nemulțumirea.

"Iranul este vârful de lance în cadrul a numeroase ofensive cu caracter militar care au forțat mii de sirieni să își părăsească domiciliile și care au dus la vărsare de sânge. Acest comunicat îi legitimează Iranului acest rol", a spus oficialul, sub protecția anonimatului.

Opoziția, critică Turcia

Un alt membru al grupului care îi reprezintă pe rebelii sirieni a spus că opoziția nu va susține comunicatul pentru că Turcia a avut o prestație slabă în cadrul negocierilor și nu a fost capabilă să promoveze poziția rebelilor. Oficial, șeful delegației acestora, Mohammed Alloush, a spus că are rezerve cu privire la textul declarației comune și a relatat că rebelii au făcut o propunere de încetare a focului separată.

"Rușii au trecut de la rolul de parte în conflict la postura din care fac eforturi să devină un garant. Întâmpină numeroase obstacole din partea Hezbollah, a Iranului și a regimului", a spus Alloush. El a precizat că se așteaptă ca Rusia să răspundă peste o săptămână la propunerea de încetare a focului formulată de rebeli și că grupările anti-guvernamentale nu vor accepta niciodată ca Iranul, care susține regimul lui Bashar al-Assad, să aibă un cuvânt de spus în ce privește viitorul Siriei.

Delegația ce reprezintă regimul de la Damasc a caracterizat negocierile de la Astana drept "un succes". Negociatorul-șef a declarat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, că guvernul sirian susține declarația comună transmisă de Iran, Rusia și Turcia. "Există, în sfârșit, un document final asupra căruia toate părțile s-au declarat de acord", a spus Bashar Ja'afari, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27