Război Siria. Rusia - SUA, în pragul conflictului. ONU: Îngrijorare puternică

SUA atac ISIS
SUA atac ISIS

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut miercuri membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să evite scăparea de sub control a situaţiei din Siria, informează AFP. 

"I-am contactat pe ambasadorii celor cinci membri permanenţi (Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit) pentru a-mi reafirma puternica îngrijorare faţă de impasul actual şi pentru a sublinia necesitatea de a evita o situaţie care scapă de sub control", a arătat Guterres într-un comunicat, în contextul unei ameninţări cu o acţiune occidentală în Siria. 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat miercuri Rusia că rachetele americane vor lovi Siria, după un presupus atac chimic al regimului de la Damasc împotriva rebelilor din enclava Ghouta de est de lângă capitala siriană. Luni, Trump a convenit cu omologul său francez, Emmanuel Macron, asupra necesităţii unui răspuns comun puternic la atacul de sâmbăta trecută. Cotidianul britanic Daily Telegraph a afirmat miercuri că submarinele Regatului Unit au primit ordin să se apropie de Siria la o distanţă care să permită lansarea unor rachete asupra acestei ţări. Premierul Theresa May a convocat pentru joi o şedinţă extraordinară a cabinetului de la Londra, pentru a-i informa pe miniştri despre evoluţia situaţiei. Potrivit BBC, preluat de Reuters, May nu intenţionează să ceară acordul parlamentului pentru o intervenţie în Siria. 

Rusia și Siria neagă

Rusia şi Siria neagă că în Ghouta s-a folosit un gaz toxic împotriva rebelilor. O consilieră a preşedintelui sirian Bashar al-Assad a declarat miercuri unei televiziuni libaneze că guvernul de la Damasc se consultă cu aliaţii săi - Rusia, Iranul şi miliţiile Hezbollah din Liban - pentru a contracara intenţiile Washingtonului. În aceeaşi zi, organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a relatat că forţele aeriene ale Siriei au fost mutate de la mai multe baze şi că mai multe aeroporturi militare au fost evacuate. Informaţiile, fără detalii, au fost confirmate pentru Reuters de oficiali americani. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel