Război Siria. Rusia, crime de război? ACUZE

Poza descriptivă
Poza descriptivă

O comisie a ONU a afirmat marţi că raidurile aeriene efectuate la sfârşitul anului 2017 asupra unei pieţe dintr-o localitate controlată de rebeli în Siria, soldate cu cel puţin 84 de morţi, ar putea fi calificate drept crimă de război, relatează France Presse.

Forţele armatei ruse au fost menţionate în trecut de această Comisie de anchetă a ONU cu privire la Siria, dar 'este pentru prima oară când am putut să ne concentrăm asupra unui incident, să colectăm indicii şi să le verificăm', a declarat unul dintre membrii săi, Hannz Megally, într-o conferinţă de presă.

'Informaţiile disponibile indică faptul că loviturile au fost efectuate de un avion rusesc care a utilizat arme neghidate, inclusiv arme termobarice', afirmă Comisia de anchetă a ONU cu privire la Siria în al 15-lea raport al său care acoperă perioada cuprinsă între iulie 2017 şi 15 ianuarie 2018.

Atacul menţionat a avut loc la 13 noiembrie într-o piaţă din Atareb, în partea de vest a provinciei Alep. Bilanţul: cel puţin 84 de morţi, între care şase femei şi cinci copii, şi aproximativ 150 de răniţi, potrivit raportului ce va fi prezentat săptămâna viitoare în Consiliul ONU pentru drepturile omului.

'Nimic nu indică faptul că atacul a vizat deliberat civili sau piaţa din Atareb. Totuşi, utilizarea bombelor neghidate, inclusiv a armelor termobarice într-o zonă dens populată de civili, poate constitui o crimă de război', concluzionează documentul.

Comisia, mandatată de Consiliu, nu a avut niciodată undă verde din partea Damascului pentru a se deplasa pe teren, dar a efectuat mii de interviuri în regiune şi a avut acces la documente şi fotografii din satelit.

Aceasta a acuzat în mod repetat părţile din conflictul sirian de comiterea unor crime de război şi, în unele cazuri, de crime împotriva umanităţii.

În timpul prezentării raportului, preşedintele Comisiei, Paulo Pinheiro, a denunţat de asemenea raidul sângeros din martie 2017 al coaliţiei internaţionale, sub comandament american, asupra unei şcoli care servea drept centru pentru persoanele strămutate în provincia Raqqa.

Raportul

Potrivit raportului, 200 de persoane se aflau în şcoală şi 150 de cadavre au fost găsite. Comisia indică faptul că prezenţa persoanelor strămutate în şcoală a fost o informaţie 'uşor accesibilă' şi subliniază că nu există nimic care să ducă la concluzia că în clădire se aflau luptători ai grupării jihadiste Statul Islamic.

[citeste si]

'Coaliţia internaţională ar fi trebuit să cunoască natura ţintei şi nu a luat toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita sau a reduce la minimum pierderile de vieţi omeneşti (...) încălcând astfel dreptul umanitar internaţional", afirmă Comisia, care evită totuşi să menţioneze o posibilă crimă de război.

În raportul său, ea atribuie guvernului sirian un atac chimic în Ghouta Orientală în 18 noiembrie la Harasta, precizând că se bazează pe interviuri ale martorilor.

În acelaşi timp, 800 de civili, între care 177 de copii, au fost ucişi în bombardament în zonele controlate de rebeli în Ghouta Orientală, de la începutul ofensivei regimului la 18 februarie, a indicat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel