Război Siria. Răsturnare de situație în negocieri

Mai multe grupări rebele din Siria au anunțat luni că suspendă toate discuțiile legate de negocierile de pace prevăzute la Astana, ca răspuns la "încălcările" de către regim ale armistițiului în vigoare de cinci zile.

"Pentru că aceste încălcări continuă, facțiunile rebele anunță (...) înghețarea tuturor discuțiilor legate de negocierile de la Astana", au făcut cunoscut grupările într-un comunicat.

Acestea s-au referit la negocierile de pace pe care trebuie să le medieze la sfârșitul lunii ianuarie în Kazahstan Rusia, aliat al regimului de la damasc, și Turcia, susținătoare a rebeliunii.

Insurgenții afirmă că au "respectat încetarea focului pe întreg teritoriul sirian (...), dar regimul și aliații săi nu au încetat să deschidă focul și au întreprins importante și frecvente încălcări, mai ales în regiunile (rebele) Wadi Barada și Ghouta Orientală", ambele situate în provincia Damasc, scrie Agerpres.

"În pofida cererilor repetate făcute părții garante a regimului (Rusia), aceste încălcări continuă, amenințând viața a sute de mii de persoane", a denunțat comunicatul.

De două săptămâni, chiar înainte de aplicarea armistițiului general de către Ankara și Moscova ca preludiu al negocierilor de la Astana, aviația militară siriană bombardează aproape zilnic Wadi Barada, la 15 kilometri de Damasc.

Regimul lui Bashar Al-Assad vrea să cucerească această regiune unde se află principalele surse de aprovizionare cu apă potabilă pentru cele patru milioane de locuitori ai capitalei și zonelor învecinate acesteia.

Luni, armata și Hezbollahul libanez au înaintat până în apropiere de Ain al-Figeh, una din principalele surse, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

"Orice înaintare pe teren este considerată ca o încălcare a armistițiului și, dacă lucrurile nu revin la situația dinainte, acordul va fi considerat nul și neavenit", au mai atras atenția rebelii.

Printre semnatarii comunicatului figurează grupările rebele islamiste Jaysh al-Islam și Faylaq al-Rahman, influente la Damasc, precum și gruparea Sultan Murad, sprijinită de Turcia, și Jaysh al-Ezza, prezentă în provincia Hama (centru).

În vigoare de joi la miezul nopții, încetarea ostilităților trebuie să deschidă calea negocierilor de pace la sfârșitul lui ianuarie, la Astana, în Kazahstan, sub egida Rusiei, Iranului și Turciei, reamintește AFP.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel