Război Siria. Negocieri între Assad și kurzii susținuți de SUA

Poza descriptivă
Poza descriptivă

O coaliţie arabo-kurdă, sprijinită de către SUA, a examinat vineri la Damasc cu regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad viitorul vastului teritoriu aflat sub controlul kurzilor, primele discuţii de acest gen în Siria afectată de război, relatează AFP. 

Regimul, care şi-a înmulţit victoriile pe teren în faţa rebelilor şi jihadiştilor datorită sprijinului venit din partea aliatului său rus, a luptat foarte rar împotriva minorităţii kurde, care a adoptat o poziţie de 'neutralitate' faţă de putere şi rebeli în conflict. 

O perioadă îndelungată oprimaţi de putere, kurzii şi-au instaurat o autonomie de facto în regiunile din nordul şi nord-estul Siriei după retragerea forţelor guvernamentale la începutul conflictului în 2011, ceea ce reprezintă astăzi 30% din teritoriul sirian fragmentat, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). Iar regimul nu vede cu ochi buni această autonomie. 

Kurzii au propriile lor forţe de poliţie şi şcoli în care se predă limba kurdă. În timpul conflictului au fost create Forţele Democratice Siriene (FDS), care au devenit vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, ele fiind sprijinite de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite. 

Consiliul Democratic Sirian, aripa politică a FDS, şi-a trimis reprezentanţii la Damasc pentru negocieri cu regimul, la două luni după ce Al-Assad a ameninţat că va folosi forţa pentru a recuceri teritoriul controlat de kurzi. 

Prima vizită

Delegaţia, formată din responsabili politici şi militari de rang înalt, 'efectuează pentru prima oară o vizită oficială la Damasc, la invitaţia guvernului', a declarat pentru AFP copreşedintele Consiliului, Riad Darar. 

'Acţionăm în favoarea unei soluţii vizând nordul sirian', a adăugat el, exprimându-şi speranţa în discuţii 'pozitive' şi insistând asupra absenţei oricărei 'condiţii prealabile pentru negocieri'. 

Prin aceste negocieri, kurzii încearcă să-şi păstreze la maximum câştigurile şi să evite un conflict cu regimul care, cu sprijinul militar al Rusiei şi Iranului, a reuşit să recupereze mai mult de 60% din teritoriul ţării, după ofensive devastatoare împotriva rebelilor şi jihadiştilor. 

Omar Oussi, un deputat kurd din parlamentul sirian la Damasc, a confirmat joi sosirea delegaţiei kurde în capitală. 

Discuţiile ar putea viza 'facilitarea intrării armatei în teritoriile predominant kurde la est de Eufrat şi întoarcerea aici a instituţiilor de stat', a spus el, în aluzie la regiunile controlate de kurzi. Kurzii ar primi în schimb o 'recunoaştere în Constituţie a drepturilor culturale' ale minorităţii kurde. 

La sfârşitul lunii mai, Bashar al-Assad, care cu regularitate critică sprijinul american pentru combatanţii kurzi, a făcut să planeze ameninţarea unei ofensive împotriva FDS, fără să excludă totuşi negocieri. 

'Am deschis mai întâi calea pentru negocieri, deoarece majoritatea membrilor (FDS) este compusă din sirieni. Dacă nu merge, ne vom elibera teritoriile prin forţă. Nu avem altă alegere', a avertizat el. 

Negocieri cu regimul

La puţin timp după aceea, Consiliul Democratic Sirian a anunţat că este gata să se angajeze în 'discuţii necondiţionate' cu regimul. La jumătatea lunii iulie, acest consiliu a spus că studiază crearea unei entităţi care să reprezinte teritoriile autonome kurde în această perspectivă şi s-a întâlnit cu membri ai opoziţiei agreate de Damasc. 

În nord şi nord-est, la frontiera cu Turcia şi Irak, comunitatea kurdă controlează zone vaste care se întind pe teritoriul provinciilor Raqa şi Alep, dar şi pe cel al Deir Ezzor şi Hassake. Aici se află importante câmpuri petroliere. 

În 2016, kurzii, care reprezintă 15% din populaţie, au proclamat o 'regiune federală', o administraţie care gestionează teritoriile aflate sub controlul lor. 

Miliţia kurdă din Unităţile de apărare a poporului (YPG) - coloana vertebrală a FDS - cu sprijinul SUA- a alungat Statul Islamic din Raqa, 'capitala' de facto a grupării jihadiste în Siria. 

Poziția Turciei

Turcia vecină, ostilă facţiunilor kurde, a obligat YPG să evacueze oraşul Manbij, în apropiere de frontiera turcă, după ce a ameninţat că va lansa un asalt asupra oraşului. 

În martie, armata turcă a cucerit enclava kurdă Afrin (nord-vest) cu sprijinul unor formaţiuni siriene. 

Cu sprijinul aviaţiei coaliţiei internaţionale, FDS luptă în continuare împotriva ultimelor redute ale Statului Islamic în provincia Deir Ezzor. 

Conflictul în Siria s-a complicat de-a lungul anilor prin implicarea altor ţări şi a grupărilor jihadiste pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel