Război Siria: Macron, poziție oficială în controversa cu al-Assad

Președintele Emmanuel Macron a confirmat că Franța sprijină opoziția siriană, în timpul unei întâlniri cu Riyad Hijab, coordonator al Înaltului Comitet pentru Negocieri (HNC) sirian, a declarat la Palatul Elysee într-un comunicat, fără a menționa problema controversată a președintelui sirian Bashar al-Assad, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Președintele francez, care s-a întâlnit marți cu Riyad Hijab, "a confirmat sprijinul Franței pentru opoziția siriană reprezentată de HNC în cadrul discuțiilor intersiriene care au loc sub egida Națiunilor Unite", potrivit președinției franceze.

Macron l-a asigurat pe Hijab în legătură cu "dorința sa de a se angaja pe deplin și personal pentru a obține o soluție politică incluzivă în cadrul procesului de la Geneva", potrivit comunicatului de la Elysee.

Negocierile de pace între regimul de la Damasc și HNC urmează să fie reluate săptămâna viitoare la Geneva sub egida ONU.

Reafirmarea sprijinului francez pentru opoziție intervine după un interviu acordat de Macron mai multor ziare europene, în care el a declarat că nu vede niciun "succesor legitim" al lui Bashar al-Assad și că acesta nu este "dușmanul" Franței, ci al poporului sirian.

Aceste remarci au provocat consternare în rândul opoziției siriene, care cere plecarea președintelui sirian în cadrul unei tranziții politice credibile.

Macron s-a referit la "discuțiile sale cu liderii țărilor implicate în regiune, mai ales SUA și Rusia, pentru a obține o reducere reală a violenței și ușurarea suferințelor poporului sirian, care au durat prea mult timp", adaugă comunicatul.

Potrivit Elysee, șeful statului francez "a insistat în special pe prioritatea acordată de Franța ameliorării ajutorului acordat civililor". Macron a fixat la sfârșitul lunii mai două "linii roșii" în Siria asupra utilizării armelor chimice și accesului ajutorului umanitar, fără a explica prin ce mijloace va fi respectată a doua. Peste 500.000 de persoane sunt asediate în Siria, de regim, grupuri rebele sau de jihadiști, și nu au acces la ajutor umanitar, potrivit ONU.

De asemenea, Macron si Hijab "și-au reiterat apelul de a păstra unitatea Siriei și necesitatea de a lupta împotriva Daesh și a grupurilor teroriste".

Înaltul Comitet de Negocieri, care reunește grupuri-cheie ale opoziției siriene, a participat la o serie de discuții indirecte organizate din 2016 sub egida ONU cu regimul sirian.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel