Război Siria. Donald Trump, anunțul mult așteptat

Președintele american Donald Trump a prezis deschiderea unei ere de tranziție spre pace în Siria, cu implicarea diplomatică a Statelor Unite, apreciind că alungarea jihadiștilor din Raqqa anunță, în opinia sa, "sfârșitul califatului Statului Islamic", relatează France Presse, potrivit Agerpres.

"Odată cu eliberarea capitalei Statului Islamic, precum și a celei mai mari părți a teritoriului său, sfârșitul califatului Statului Islamic este aproape", a estimat Trump într-un comunicat difuzat sâmbătă seara de Casa Albă.

Această victorie a alianței dominate de kurzi, aliați ai Washingtonului, anunță "o nouă fază" în Siria, a adăugat președintele SUA.

În urma numeroaselor ofensive, militanții înarmați ai grupării Statul Islamic (SI) s-au repliat în ultimele lor fortărețe în Siria, pe fondul prăbușirii "califatului" lor proclamat în zonele cucerite în 2014 în Irak și Siria.

"Vom evolua rapid spre o nouă fază în care vom sprijini forțele de securitate locale, vom face să scadă violența în Siria și vom pune în aplicare condițiile pentru o pace durabilă pentru ca teroriștii să nu mai poată să revină ca să amenințe securitatea noastră comună", subliniază Donald Trump în comunicat.

"Împreună cu aliații și prietenii noștri, vom sprijini negocierile diplomatice care vor pune capăt violenței, vor permite revenirea refugiaților la casele lor în condiții de securitate și vor conduce la o tranziție politică" în Siria, mai spune el.

Trump nu menționează însă ce soartă prevede Washingtonul pentru președintele sirian Bashar al-Assad și nici ce influență ar putea avea Moscova în aceste negocieri, două probleme care au dus la blocajul discuțiilor precedente.

În timp ce capitalele europene cer plecarea lui Al-Assad, Donald Trump insistă ca procesul de tranziție politică să "respecte voința poporului sirian".

Șapte runde de negocieri la Geneva cu privire la viitorul politic al Siriei nu au ajuns la niciun rezultat. În paralel, un al doilea proces de negocieri desfășurat la Astana, în Kazahstan, sub egida Rusiei, Iranului și Turciei, a definit zonele de "dezescaladare" sub influențe străine și a permis o reducere semnificativă a violenței.

"Eliberarea Raqqa este o etapă crucială în lupta globală împotriva Statului Islamic", a salutat vineri secretarul de stat american Rex Tillerson, aflat în prezent într-o vizită în Peninsula Arabică.

Dar "pierderea Raqqa (de către Statul Islamic) nu înseamnă că lupta noastră împotriva acestuia s-a terminat", a avertizat Tillerson.

"Coaliția globală va continua să se bazeze pe toate elementele puterii naționale — militară, de informații, diplomatică, economică, forțe de ordine — și pe puterea comunităților noastre până când toți sirienii vor fi eliberați de brutalitatea Statului Islamic și vom fi siguri că acesta nu va mai putea să exporte teroarea în lume", a subliniat secretarul de stat american.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel