Urmărește emisiunea live


Război Mosul. ISIS, lovitură devastatoare

Luptătorii din gruparea Stat Islamic (ISIS) sunt prinși în capcană în zona de vest a orașului Mosul, ultimul lor bastion important din Irak.

Forțele irakiene le-au blocat orice acces rutier, a anunțat la Bagdad emisarul special american pe lângă coaliția antijihadistă, Brett McGurk, citat de AFP și Agerpres.

"ISIS este prins în capcană. În cursul nopții (de sâmbătă spre duminică), divizia 9 de blindate a armatei irakiene, cu baza în apropiere de Badush, la nord-vest de Mosul, a tăiat ultimul acces rutier" spre cel de-al doilea oraș ca mărime din țară, le-a declarat jurnaliștilor Brett McGurk.

"Toți luptătorii care se află în Mosul vor muri acolo", a mai spus emisarul american. "Suntem foarte hotărâți nu doar să îi învingem la Mosul, dar și să facem în așa fel încât acești tipi să nu poată scăpa", a continuat el.

Responsabili americani au evaluat recent la 2.500 numărul jihadiștilor prezenți în vestul Mosulului și în orașul Tal Afar, la vest.

Mosul, ultimul bastion ISIS din Irak

Orașul din nordul Irakului a fost cucerit în iunie 2014 de gruparea ultraradicală sunnită în cursul unei ofensive fulger care i-a permis să preia controlul asupra unor vaste teritorii irakiene la vest și la nord de Bagdad.

Între timp, SI a pierdut 60% din aceste teritorii, a subliniat Brett McGurk.

Forțele irakiene au eliberat, de asemenea, "peste o treime" din partea de vest a Mosulului de la lansarea, pe 19 februarie, a ofensivei asupra acestor cartiere ale orașului, a declarat generalul Maan al-Saadi, din cadrul forțelor de elită antiteroriste.

Bătălia pentru Mosul-Vest este a doua fază a operațiunii demarate la 17 octombrie de forțele irakiene care, sprijinite de coaliția internațională sub comandament american, au anunțat la sfârșitul lui ianaurie "eliberarea" cartierelor din răsăritul orașului.

Chiar dacă rezistența jihadistă slăbește, responsabilii militari avertizează că vor mai avea loc lupte înverșunate până la cucerirea în totalitate a orașului Mosul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel