Război ISIS. Cât va dura eliminarea grupării

Premierul irakian Haider al-Abadi a dat asigurări că forțele de securitate au nevoie de ''trei luni pentru a elimina'' gruparea jihadistă Statul Islamic împotriva căreia armata irakiană luptă la Mosul și care continuă să comită atentate în țară.

Informațiile disponibile arată că Irakul are nevoie de trei luni pentru a elimina Daech (acronimul arab al ISIS), a declarat Haider al-Abadi în cursul unei conferințe de presă transmise de televiziune.

Acest obiectiv ambițios contrastează cu dificultățile întâmpinate de forțele armate, susținute de coaliția internațională antijihadistă, pentru a elimina ISIS din Mosul, ultimul său bastion irakian pe care îl deține din iunie 2014.

În noiembrie, șeful guvernului irakian a promis că al doilea oraș din Irak va fi cucerit înainte de sfâșitul anului, un obiectiv ce pare depășit în prezent.

Forțele guvernamentale se confruntă cu o puternică rezistență a jihadiștilor și responsabili militari estimează că luptele ar putea fi de durată.

De la declanșarea ofensivei la 17 octombrie, forțele irakiene de elită au recucerit mai multe cartiere din estul orașului Mosul și se apropie de Tigru, fluviul care traversează orașul, dar jihadiștii continuă să ocupe în totalitate cartierele din vest, scrie Agerpres.

Mai mult decât atât, în cazul se confruntă cu o rezistență acerbă la Mosul, grupul extremist sunnit continuă de asemenea să comită atentate în zone din care a fost îndepărtat de către forțele armate .

Săptămâna trecută, 23 de persoane au fost ucise într-un atentat revendicat la de către ISIS la Gogjali, o localitate situată la periferia de est de orașului Mosul pe care armata irakiană a cucerit-o la începutul lunii noiembrie după mai mult de doi ani de ocupație a jihadiștilor.

ISIS revendică de asemenea în mod constant atentate comise și în alte regiuni ale Irakului, ca Fallujah, oraș cu majoritate sunnită, în apropiere de Bagdad.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel