Război în spațiu. Rusia este tot mai aproape de propriul sistem GPS, capabil să ghideze bombe inteligente

Rusia a mai făcut un pas spre propriul siste GPS, duminică seara, când a efectuat o nouă lansare militară de la baza spațială din Plesetk. Sistemul permite ghidarea rachetelor si a bombelor inteligente, pe lânga aplicațiile civile. Reușita are impact geo-politic. UE încearcă, la rândul său, să aibă sistemul propriu GPS. 

Lansarea, deservita de racheta Soyuz 2-1b, a durat putin peste 2.5 ore (ora de separare a inacrcaturii de bord fiind 02:26 GMT). Pasagerul acestui zbor a fost satelitul Kosmos 2494, un satelit din clasa Glonass M, scrie spacealliance.ro. Un alt satelit este așteptat să fie lansat de o rachetă Soyuz, după care vom avea un zbor de rutină pentru Glonass - o încărcătură triplă, montată la bordul unei rachete Proton.

Lansarea lui Kosmos 2494 vine după o pauză de 6 luni de la catastrofa din iulie anul trecut, când programul spațial rusesc primea o puternică lovitură după pierderea a trei sateliți Glonass, într-un zbor al rachetei Proton.

Soyuz 2-1b, o îmbunătățire față de versiunea clasică Soyuz 2-1a, aduce modificări substanțiale ale sistemului de control prin instalarea unui modul suplimentar Fregat, mărirea tracțiunii treptei a treia prin znlocuirea clasicului RD110 cu un motor de tip RD124 și o noua capsulă de transport cu volum sporit pentru încarcatură utila- fiind capabilă să transporte o masă de 3.6 tone pe o orbită de transfer geostaționară.

În mod normal, pentru lansarile Glonass, Rusia folosește racheta Proton M-Blok DM2 plasând simultan perechi de câte 3 sateliți Glonass M.

Cum Glonass înseamnă zboruri periodice și cum partea financiară joaca un rol important, pe viitor, toate lansările se vor face la bordul mai modernului lansator Soyuz 2 1b.

Sateliții Glonass-K, beneficiind de dimensiuni și greutate mai reduse față de generația actuală Glonass-M, vor putea fi transportați pe orbită în perechi de câte 2.


Primul din ei a fost lansat în 2011, însă de atunci este în teste și se pare că platforma nu va fi calificată prea curând, astfel că trecerea la blocul K rămâne în așteptare pe termen nedefinit. Un alt satelit prototip din generația K ar trebui să fie trimis pe orbită în scurt timp, dar deocamdată nu se știe exact cand va fi gata de zbor.
După ce cele 2 platforme vor confirma testele pe orbită, Rusia va trece la faza a doua a proiectului, cea în care, așa cum aminteam anterior, sateliții Glonass K vor înlocui oficial blocul M.
Pentru a se distinge de cele 2 prototipuri ei vor fi denumiți generic K2.

Până atunci însă, iată că racheta Soyuz este folosită pentru a lansa în continuare platformele Glonass M, ceea ce înseamnă că eforturile de retehnologizare a industriei spațiale nu sunt la nivelul așteptarilor, obligând Rusia să meargă mai departe pe o direcție cu care ne-a obișnuit în ultimii 50 de ani: compensare prin cantitate.

Sistemul Glonass a revenit la acoperirea globală în martie anul trecut. Momentan sunt 29 de sateliți în constelație, dintre care 24 activi, 3 de rezervă, 1 în 'commissioning phase' și 1 în 'flight tests phase'.

În ultima vreme guvernul rus și-a revizuit complet politica internă și externă plasând domeniul aerospațial pe lista priorităților sale pe termen lung și investind sume considerabile de bani pentru modernizarea vechilor sisteme moștenite din timpul URSS sau pentru construirea unora noi. Glonass este unul dintre ele, mai scrie spacealliance.ro.


Acestea sunt, peste toate, semnale clare geo-politice pe care Rusia le transmite partenerilor săi internaționali, marcând revenirea sa, ca actor activ pe această scenă.

Totuși, în ciuda acestor eforturi, rezultatele întârzie să apară și dincolo de frustrarea autorităților de la Moscova (care au operat modificari importante la nivelul managementului industriei spațiale autohtone, tocmai în speranța re-vitalizării ei mai rapide) sunt motive obiective care împiedică acest lucru.


Ceea ce nu s-a înteles la Moscova este că inițiativa este oarecum tardivă și rezultatele nu vor fi direct proporționale cu capitalul injectat, pentru că aerospațialul rus era deja afectat de subfinanțarea de după destramarea URSS - mergând de la salariile mici demotivante pentru specialiști, îmbatranirea și reducerea competenței personalului, scăderea constantă a reglementarilor tehnice, managementul defectuos și coruptia care s-au acumulat în acest domeniu.

Pentru moment, redobândirea gloriei de odinioara pare departe, pentru că ceea ce se omite în aceasta ecuație este că un program spațial se construieste în timp, prin pași progresivi care îți asigurp accesul la tehnologii noi. Managementul rus pare să uite că în domeniul aerospațial banii sunt doar o mică fațetă a problemei, iar succesul este adus în primul și în primul rând de nivelul de expertiză al specialiștilor, acolo unde Rusia a pierdut foarte mult în ultimii ani. Expertiza nu va putea fi refăcută decât printr-un program coerent pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel