Război în Nagorno-Karabah. O catedrală armeană istorică, avariată de bombardamente

O catedrală armeană istorică ar fi fost avariată de bombardamente.

O catedrală armeană istorică din Nagorno-Karabah a fost avariată de bombardamentele forţelor azere din această regiune, transmite Agerpres. Anunțul a fost făcut de guvernul armean, însă Azerbaijanul neagă atacul. 

"Forţele armate din Azerbaidjan au bombardat biserica armeană Ghazanchetsots (Sfântul Mântuitor) din oraşul Shusha", a declarat Centrul de informare al guvernului armean pe pagina sa de Facebook.

Prezent la faţa locului, un corespondent AFP a observat pagube semnificative: o gaură mare în acoperişul edificiului, vitraliile distruse şi bănci de rugăciune şi obiecte religioase răsturnate în mijlocul unui strat gros de praf şi moloz.

Simeon, un rezident din apropiere, venit să constate pagubele, este în stare de şoc. "Nu sunt soldaţi aici, nimic strategic, cum poţi viza o biserică? Este o catedrală foarte importantă pentru noi", a declarat el.

Pentru arhiepiscopul Karabahului Parguev Martirossian, acest atac arată metodele "Statului islamic". "Ei (azerii) ne atacă valorile spirituale", a declarat el pentru AFP.

Azerbaijanul neagă acuzațiile



Pe de altă parte, Azerbaidjanul a negat joi că se află în spatele bombardamentului catedralei Ghazanchetsots. "Informaţiile despre pagubele aduse bisericii din Shusha nu au nimic de-a face cu acţiunile militare ale armatei azere", a informat Ministerul Apărării din această ţară, adăugând că "armata azeră nu vizează clădiri şi monumente istorice, culturale şi mai ales religioase".

Situat la câţiva kilometri sud de Stepanakert, capitala separatistă, oraşul Shusha a fost în mare parte distrus într-o confruntare decisivă în timpul războiului din Karabah de la începutul anilor '90. Catedrala sa a fost reconstruită după lupte, devenind un simbol pentru armeni.

Mult timp împărţit între două culturi - creştină pentru Armenia şi musulmană pentru Azerbaidjan -, Shusha este adesea denumit "Ierusalimul din Nagorno-Karabah".



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel