Urmărește emisiunea live


Război Georgia. Polonia acuză ”ocupația” rusă

Şeful diplomaţiei poloneze Jacek Czaputowicz a denunţat luni la Varşovia 'agresiunea' şi 'ocupaţia' rusească a unei părţi din Georgia, într-o declaraţie făcută înainte de a pleca la Tbilisi, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la conflictul ruso-georgian, relatează AFP.

'Alături de autorităţile georgiene, vrem să reamintim lumii ceea ce s-a petrecut în august 2008 - încălcarea independenţei Georgiei, tragedia a mii de familii alungate din casele lor, sutele de morţi şi răniţi', a afirmat ministrul polonez, care urma să plece la Tbilisi împreună cu omologii săi din Lituania şi Letonia, cărora li s-a alăturat vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko. 


'Vrem să reamintim despre prima agresiune militară, din istoria europeană postbelică, a unei ţări împotriva unui stat suveran şi ocuparea teritoriului său, care continuă şi astăzi', a adăugat Czaputowicz. 

În acest context, el a evocat 'vizita istorică' la Tbilisi, în august 2008, a preşedintelui polonez de la acea vreme Lech Kaczynski, împreună cu omologii săi ucrainean, lituanian şi eston şi premierul leton, într-un gest de solidaritate cu Georgia. 

Ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a vorbit despre 'lecţiile care nu au fost învăţate', subliniind că războiul ruso-georgian 'nu a zdruncinat lumea' în acel moment. 

Letonia acuză și ea

Omologul său leton Edgars Rinkevics a declarat, la rândul său, că 'ceea ce s-a petrecut în Georgia' în 2008 şi apoi în Ucraina subliniază ideea că trebuie făcut totul pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Atât Riga, cât şi Varşovia şi Vilnius susţin intenţia Georgiei de a adera la NATO, a spus el. 

În vara anului 2008, armata rusă a intervenit în Georgia pentru a susţine mica Osetie de Sud, regiune separatistă prorusă unde Tbilisi lansase o operaţiune militară. Armata rusă a creat derută în cadrul forţelor georgiene şi a ameninţat că va ocupa capitala georgiană. 

Un acord de pace a fost mediat de către preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene - Osetia de Sud şi Abhazia - unde menţine de atunci o puternică prezenţă militară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel