Rating România. Cîţu exultă: Avem două vești foarte bune pentru România

Cîțu explică pe ce s-a bazat reconfirmarea ratingului României de către 2 agenții americane.

Perspectiva solidă de creștere economică bazată pe sectorul privat dinamic, folosirea fondurilor din „Next Generation EU” și includerea reformelor în PNRR au stat la baza reconfirmării ratingului României de către Standard&Poor's și Moody’s, spune Florin Cîțu.

„Avem două vești foarte bune pentru România în contextul crizei economice globale. În primul rând, agenția de rating Standard&Poor's a reconfirmat ratingul de țară al României și a menținut perspectiva la stabilă. Vestea foarte bună vine de la cealaltă agenție de rating, tot americană, Moody’s, care îmbunătățește perspectiva României de la negativ la stabil și bineînțeles reconfirmă ratingul de țară. În acest context de criză economică România a reușit această performanță, să convingă agențiile de rating americane să arate o perspectivă stabilă pentru economie”, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, la baza deciziei agenției de rating Moody’s stau două lucruri: perspectiva solidă de creștere economică bazată pe sectorul privat dinamic - „și cred că este pentru prima oară când auzim așa ceva de la o agenție de rating despre România” - și utilizarea fondurilor din „Next Generation EU”.

Pe partea cealaltă, agenția de rating Standard&Poor's își bazează evaluarea pe implementarea programului de reformă ancorat în PNRR, adică includerea reformelor în PNRR.

„Am spus de atunci că reprezintă o garanție că aceste reforme vor fi făcute și este apreciat de agențiile de rating. Ambele agenții de rating apreciază încă un lucru: faptul că această strategie de consolidare fiscală, adică de reducere graduală a deficitului bugetar, este una credibilă și se bazează pe măsurile pe care le-am luat până acum”, a declarat Cîțu, citat de Mediafax.

Agențiile Moody’s și S&P reconfirmă ratingul României

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă, anunță MInisterul Finanțelor..

Tot vineri, agenția de rating Standard&Poor's a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă. Potrivit agenției de rating, riscurile generate de deficitele gemene încă ridicate sunt atenuate de perspectivele implementării programului de reformă ancorat în Planul de Redresare și Reziliență recent aprobat, precum și de perspectivele unei creșteri economice puternice. Perspectiva stabilă reflectă așteptările agenției de îmbunătățire a poziției fiscale a României în următorii ani.

Cei doi factori-cheie care stau la baza deciziei Moody’s sunt perspectivele solide de creștere economică bazate pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor NGEU și așteptările ca procedura de deficit excesiv să acționeze ca o ancoră-cheie a strategiei de consolidare fiscală consistentă și susținută în următorii trei ani, arată ministerul.

“Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel