EXCLUSIV  RĂSTURNARE de situație cu alegerile din Moldova. Maia Sandu vs. Igor Dodon în turul 2. Vlășceanu, ANALIZA MOMENTULUI

AGERPRES
AGERPRES

Analistul Andrei Vlășceanu a comentat, în exclusivitate pentru DCNews, rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, turul I. 

Ieri, 1 noiembrie 2020, a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Bătălia a fost una acerbă ce a mobilizat o mare parte din diaspora. Andrei Vlășceanu, analist pe politică externă, a comentat rezultatele votului: 

„Din punct de vedere al prezenței, față de 2016 avem o prezență mai scăzută la nivelul Republicii Moldova. În 2016 a fost undeva la 49%, acum am văzut că avem un procent de aproximativ 42%. Este un mic dezavantaj, dar avem o prezență mai mare în diaspora. La ora actuală diaspora a fost la vot într-un număr de aproximativ 150.000 de oameni, ceea ce depășește inclusiv turul 2 din 2016.

Conform rezultatelor de la ora actuală, la nivelul Republicii Moldova, Maia Sandu e pe primul loc cu un scor de 36%, iar Igor Dodon e pe locul 2 cu un scor de 32,66%. Azi noapte, Maia Sandu era în spatele lui Igor Dodon la o diferență de 3-4 procente. În cursul nopții s-a făcut foarfeca între cei doi astfel încât Maia Sandu a recuperat diferența și are un avantaj. Avem astfel un avantaj de +- 45.000 de voturi“, consideră Andrei Vlășceanu.

Renato Usatîi, un Dan Diaconescu al Republicii Moldova

„Din diasporă, după procesarea a 98% din procesele verbale, Maia Sandu are 70%, iar pe locul 2, ceea ce este foarte interesant, este Renato Usatîi, care are 17% și abia pe locul 3 este Igor Dodon cu 3,7%. Sunt niște surprize foarte interesante. Inclusiv la nivelul republicii, Renato Usatîi e pe locul 3, cu 17%, iar pe locul 4 este Violeta Ivanov, candidatul Partidului ȘOR, care are undeva la 7-8%. Împreună ei dau undeva la 25%, care se traduce în aproximativ 300.000 de voturi. Aici este o întrebare referitor la cum se vor împărți aceste voturi în turul 2.

Domnul Usatîi a făcut o campanie anti-sistem, a fost un fel de Dan Diaconescu de la noi, o să fie interesant de aflat cum se vor împărți voturile în turul 2. Andrei Năstase, Tudor Deliu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu au luat scoruri de sub 3%, foarte slabe. Chiar dacă unioniștii nu au votat candidații partidelor declarate unoniste, deja s-au prepoziționat și s-au dus masiv către Maia Sandu. Față de 2016, Maia Sandu a avut o mobilizare mult mai mare la nivel de structură, privind voturile pe care le are la momentul actual. Dacă în 2016 a avut un rezultat de aproximativ 38%, la ora actuală ea are un nucleu foarte dur și mult mai bine mobilizat“, a punctat analistul de politică externă în excluvitate pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel