Rapper australian condamnat pentru apartenență la ISIS

Neil Prakash
Neil Prakash

Magistrații l-au condamnat pe Neil Prakash la ani grei de închisoare după ce s-a alăturat organizației Stat Islamic. 

Un tribunal turc a condamnat vineri la şapte ani şi jumătate de închisoare un fost rapper australian care s-a alăturat organizaţiei Stat Islamic (SI) în Siria, a informat agenţia de presă DHA, citată de AFP.

Neil Prakash, de 27 de ani, născut la Melbourne, a fost condamnat de o instanţă din Kilis (sud-estul Turciei) după ce s-a recunoscut vinovat de "apartenenţa la o organizaţie teroristă armată", a precizat DHA.

Potrivit agenţiei, Prakash a participat la proces prin videoconferinţă din închisoarea sa din Gaziantep, o provincie vecină cu Kilis.

Autorităţile australiene i-au retras cetăţenia în luna decembrie a anul trecut, însă această decizie a suscitat o reacţie puternică după ce autorităţile din Fiji au afirmat că Prakash nu deţine şi cetăţenia ţării lor, aşa cum credeau autoritățile de la Cambera.

Nu poate deveni apatrid

Legea australiană nu permite retragerea cetăţeniei decât persoanelor cu dublă cetăţenie - convenţiile ONU la care Canberra este semnatară şi legea australiană interzicând ca un individ să ajungă apatrid.

Prakash, care apare în videoclipurile de propagandă ale SI, este suspectat de Canberra că ar fi fost principal recrutor australian al grupului jihadist şi că ar fi avut legătură cu planuri de atentate care vizau australienii. Autorităţile australiene au cerut extrădarea sa.

Australianul a fost considerat mort în urma unui atac aerian american în mai 2016, înainte de a reapărea odată cu arestarea sa în Turcia.

La proces, Prakash a susţinut că a fost forţat să apară în videoclipurile de propagandă ale SI, ceea ce a repetat şi în ultima zi a procesului său, potrivit DHA.

"M-am alăturat (SI) pentru a-i ajuta pe musulmani. Am părăsit organizaţia după ce i-am descoperit adevărata faţă", a declarat fostul rapper.

Vezi și: Fost șef ANRE arestat în Ungaria

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel