Raportul de după controlul de la ARACIP, publicat de Ministerul Educației

Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS

Ministerul Educației a prezentat raportul privind presupusele încălcări ale prevederilor legale de către ARACIP.

Potrivit unui comunicat, acțiunea de control a fost finalizată, aceasta având loc între 12 și 20 iulie 2021. Tematica controlului inițial a vizat verificarea aspectelor prezentate în petițiile a adresate ME și a fost extins, ca urmare a neregulilor constatate.

VEZI ȘI: Președintele ARACIP, demis. Sorin Cîmpeanu: Au fost identificate 10 nereguli extrem de grave.

Concluziile formulate de echipa de control:

1. La nivelul ARACIP există o comunicare defectuoasă cu furnizorii de educație, funcționarea acestora fiind grav afectată;

2. Mai multe hotărâri ale BEX ARACIP au fost emise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare și cu depășirea competențelor legale. În hotărârile BEX apar inclusiv indicatori de performanță altfel decât sunt reglementați de legea educației, în condițiile în care Consiliul ARACIP are competența legală de a analiza și aproba standardele și indicatorii. Analizând activitatea BEX sub aspectul emiterii hotărârilor, au fost depistate mai multe Hotărâri cu putere decizională, toate emise în condiții de nelegalitate.

3. Au fost identificate situații în care există premisele încălcării regimului juridic privind conflictul de interese: dosare juridice în care conducerea ARACIP are dublă calitate, de reclamant în calitate de persoană fizică și de pârât în calitate de reprezentant al instituției. ARACIP, în calitatea sa de angajator, a fost chemată în instanță de către proprii angajați, printre care se numără conducerea instituției și consilierul juridic al acesteia. S-au creat astfel premisele unui vid decizional cu privire la asigurarea conformă a reprezentării în instanță. De menționat este faptul că aceștia nu au întreprins nicio diligență pentru apărarea ARACIP în fața instanțelor judecătorești, într-un dosar în care aveau calitatea de reclamanți; mai mult decât atât, au acționat în numele instituției ale cărei interese aveau obligația să le apere, pentru a fi satisfăcut un interes personal pe care aceștia îl aveau.

DOCUMENTUL POATE FI VIZIONAT INTEGRAL AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel