Raportul crimei duble de la Oneşti arată nereguli serioase. Coordonatorul operaţiunii era la birou

Raportul IGPR arată că datele transmite de IPJ au fost false. Captură video
Raportul IGPR arată că datele transmite de IPJ au fost false. Captură video

Raportul intervenţiei în cazul ţinerii de ostatici de la Oneşti, încheiată cu o crimă dublă, scoate la iveală nereguli grave în felul în care a fost coordonată întreaga intervenţie. 

“Prima concluzie în cadrul gestionării sesizării, polițiștii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existența antecedentelor penale, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia și nici referitor la amenințările acestuia adresate anterior comiterii faptelor. Din verificările efectuate a reieșit că modul de relaționare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos, întrucât informațiile pe care le avea coordonatorul acțiunii nu au ajuns și la șeful echipei de intervenție sau la negociator. Negociatorul nu a fost informat despre dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112. Astfel, nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta.

Din rapoartele polițiștilor, a rezultat că aceștia cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați, întrucât i-au văzut legați cu mâinile la spate iar autorul amenințase în repetate rânduri că îi va ucide. Polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz”, a declarat Florentin Brăcea, adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române.

Şefii Poliţiei Judeţene Bacău şi ai Poliţiei Municipale Oneşti, acuzaţi



Despre adjunctul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, care se afla la conducerea Inspectoratului, raportul IGPR arată că „deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns acolo în jurul orelor 17.50”.

În plus, polițiștii din Bacău nu au impus măsuri de limitare și protecție a zonei de acțiune, ceea ce a permis unor terțe persoane să pătrundă și să se apropie de locul desfășurării intervenției. De asemenea, raportul mai arată că cei de la Bacău nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc, ceea ce a prejudiciat coordonarea acțiunii. ȘI raportarea către IGPR s-a făcut cu întârziere de aproape 6 ore, iar datele transmise erau false.

„În ceea ce privește raportarea evenimentului din 1 martie s-a constatat că la nivelul IPJ Bacău și a Poliției Municipiului Onești nu au fost respectate prevederile ordinului care reglementează raportarea și monitorizarea evenimentelor și aspectelor de interes operativ. Raportarea în scris către IGPR a fost efectuată la ora 19.03, iar conform procedurilor legale în vigoare ar fi trebuit efectuată în maxim 2 ore de la sesizare, adică 13.47. Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere. Ceea ce s-a transmis de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat în vârstă de peste 60 de ani, fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință 2 persoane. Având în vedere litigiul cu privire la pierderea la începutul acestui an al apartamentului. Din verificările efectuate a reieșit că autorul are antecedente penale, inclusiv cu violențe, apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci și până acum a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiști din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții”, mai spun șefii Poliției Române.

Gheorghe Moroşan, mai multe dosare penale

 

„Din analiza petițiilor și a celorlalte materiale de verificare se evidențiază faptul că încă de anul trecut, la nivelul IPJ Bacău existau suficiente elemente care să confirme existența unui potențial risc privind amenințări repetate de autor, care impuneau adoptarea unor măsuri de prevenire a unor evenimente negative. Totodată, nu au raportat în dinamică datele obținute pe parcursul zilei cu privire la autor și la pericolul pe care îl reprezenta acesta, iar două vieți nevinovate au fost pierdute”, mai arată raportul.

Ultimul dosar penal deschis pe numele lui Gheorghe Moroşan datează chiar din 2021, pentru intrarea cu forța în casa unei femei, pe care a bătut-o și a amenințat-o cu cuțitul.

În plus, datele transmise de la nivelul IPJ Bacău către IGPR au fost că situația este stabilă și se gestionează corespunzător, fără a se spune că autorul a făcut mai multe apeluri la 112, scrie Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel