Raportul Avocatului Poporului cere schimbarea legislaţiei privind rovinieta

Avocatul Poporului a trimis, luni,  conducerii  Camerei Deputaților, un raport cu deficiențele constatate în privința amenzilor pentru “Instituția Avocatul Poporului a fost sesizată de mai mulți petiționari care au contestat sancțiunile contravenționale aplicate pentru neachitarea rovinietei”, se arată în raportul special. Potrivit documentului, reclamanții au invocat printre altele lipsa semnăturii olografe a agentului constatator în condițiile în care legea prevede că lipsa semnăturii atrage după sine nulitatea procesului-verbal, notează AP. Alte sesizări au fost legate de cuantumul amenzilor aplicate și al tarifelor de despăgubire, data comunicării proceselor-verbale, imposibilitarea achiziționării rovinietei pentru o zi, menționează Avocatul Poporului.

 Printre recomandările instituției se numără “analizarea posibilității achiziționării rovinietei pentru o zi”. În prezent se pot achiziționa roviniete doar pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni.

 În ceea ce privește cuantumul amenzilor, reclamanții s-au plâns de primirea mai multor amenzi în aceeași zi, condiție în care Avocatul Poporului este de părere că “suma achitată de contravenient, care trebuie să plătească tot atâtea amenzi și tarife de despăgubire câte contravenții a săvârșit, este excesivă și nu este proportional cu gradul de pericol social al faptei”.

 În Raportul special se mai menționează reclamațiilor unor petiționari cărora le-au fost comunicate procesele-verbale ale amenzii cu 2-5 zile înainte de data limită a plății acestora. “Comunicarea cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripție îngrădește dreptul contravenientului de acces la justiție”, susține Avocatul Poporului în această privință.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel