Raport ONU: Coreea de Nord și-a dezvoltat programul nuclear în 2020

Raport ONU: Coreea de Nord și-a dezvoltat programul nuclear în 2020
Raport ONU: Coreea de Nord și-a dezvoltat programul nuclear în 2020

Coreea de Nord și-a menținut și a dezvoltat programele sale de rachete nucleare și balistice pe tot parcursul anului 2020.

Raportul monitorilor independenți ai sancțiunilor, care a fost obținut atât de agenția de știri Reuters, cât și de AFP, a declarat că Phenianul „a produs materiale fisibile, a întreținut instalații nucleare și și-a modernizat infrastructura de rachete balistice”, continuând în același timp să caute materiale și tehnologie pentru acele programe din străinătate.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că administrația președintelui Joe Biden, care a preluat funcția luna trecută, a planificat o nouă abordare a Coreei de Nord, inclusiv o revizuire completă cu aliații „privind opțiunile de presiune în curs și potențialul pentru orice diplomație viitoare”. Predecesorul său, Donald Trump, s-a lăudat cu capacitatea sa de a lucra cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, iar cei doi s-au întâlnit de trei ori în 2018 și 2019. 

Tehnică militară îmbunătățită

În ultimul an, Coreea de Nord a afișat noi sisteme de rachete balistice cu rază scurtă și medie cu posibilă lansare submarină, dar și rachete intercontinentale, la paradele militare din 2020, a menționat raportul ONU. Luna trecută, a dezvăluit ceea ce a spus că este „cea mai puternică armă din lume” la o paradă militară din Phenian pentru a marca cel de-al 8-lea congres al partidului de guvernământ.

Raportul a declarat că un stat membru a evaluat că, judecând după mărimea rachetelor din Coreea de Nord, „este foarte probabil ca un dispozitiv nuclear” să poată fi montat pe rachete balistice cu rază lungă, medie și scurtă. Deși nu au existat teste de rachete nucleare sau balistice în 2020, Phenianul „a anunțat pregătirea pentru testarea și producerea de noi focoase de rachete balistice și dezvoltarea armelor nucleare tactice”, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel