Raport Kaspersky. Atacurile de phishing care vizează utilizatorii de Mac şi iOS au crescut cu 9%

Numărul de atacuri de phishing care îi vizează pe utilizatorii de computere Mac şi dispozitive mobile iOS, precum şi de servicii web asociate pentru a-i atrage în scheme frauduloase, a ajuns la 1,6 milioane în prima jumătate a anului 2019, fiind cu circa 9% mai mare comparativ cu întregul an 2018, conform raportului Kaspersky privind ameninţările la adresa utilizatorilor Mac în 2019.

'Chiar dacă volumul de programe software dăunătoare care ameninţă utilizatorii de macOS şi platforma mobilă iOS este mult mai mic decât al celor care vizează platforme Windows şi Android, atunci când vine vorba de phishing lucrurile stau cu totul altfel. Deoarece se bazează pe inginerie socială, majoritatea atacurilor de phishing nu au nicio legătură cu software-ul', se menţionează într-un comunicat de presă.

Aşa cum au arătat cercetările recente Kaspersky, numărul cazurilor în care utilizatorii s-au confruntat cu pagini web frauduloase care folosesc marca Apple a crescut semnificativ în primele şase luni ale anului, ajungând la 1,6 milioane. Această cifră este cu 9% mai mare decât cea de pe parcursul întregului an 2018. Cercetarea se bazează pe statistici privind ameninţările, împărtăşite voluntar de către utilizatorii Kaspersky Security Network - o infrastructură cloud globală, concepută pentru răspuns imediat la atacurile cibernetice emergente. Printre cele mai frecvente tehnici de fraudă se numără cele concepute pentru a semăna cu interfaţa iCloud şi a fura acreditările conturilor Apple ID.

Link-urile către astfel de servicii provin de obicei de la e-mail-uri spam care se prezintă drept mesaje din partea asistenţei tehnice. Adesea ele ameninţă utilizatorii că le blochează conturile dacă nu dau click pe link. O altă metodă larg răspândită este utilizarea paginilor care încearcă să convingă utilizatorul că pe computerul său este o ameninţare gravă de securitate şi va avea nevoie doar de câteva click-uri şi de câţiva dolari pentru a rezolva aceste probleme.

'Deşi din punct de vedere tehnic aceste tentative de fraudă nu sunt noi, credem că ele reprezintă un pericol şi mai mare pentru utilizatorii Apple decât cele similare împotriva utilizatorilor altor platforme - cum ar fi Windows sau Android. Aceasta deoarece ecosistemul din jurul Mac-urilor şi al altor dispozitive Apple este considerat în general un mediu mult mai sigur. Prin urmare, utilizatorii ar putea fi mai puţin precauţi atunci când întâlnesc site-uri false.'

'Între timp, furtul datelor de autentificare în contul iCloud ar putea duce la consecinţe grave - un iPhone sau iPad ar putea fi blocate de la distanţă sau şterse de un utilizator rău intenţionat. Le recomandăm utilizatorilor de dispozitive Apple să acorde mai multă atenţie e-mail-urilor ce pretind a fi de la asistenţa tehnică şi care le solicită datele sau să intre pe un link', afirmă Tatyana Sidorina, security researcher la Kaspersky. În afară de creşterea phishing-ului, raportul a relevat şi alte tipuri de ameninţări pentru utilizatorii dispozitivelor macOS.

Rezultatele au demonstrat câteva tendinţe relativ pozitive: cele mai frecvente ameninţări pentru utilizatorii de Mac s-au dovedit a nu fi un malware periculos, cum ar fi troienii bancari, ci ameninţările de tip AdWare, care nu sunt neapărat foarte periculoase şi sunt definite drept 'programe potenţial nedorite'. Majoritatea doar deranjează utilizatorii, supraîncărcându-le dispozitivele cu reclame nesolicitate, însă unele dintre aceste programe ar putea ascunde ameninţări mai grave. Raportul mai semnalează că numărul total de atacuri de phishing detectate în prima jumătate a anului 2019 pe computerele Mac protejate de soluţiile Kaspersky a fost de aproape 6 milioane.

Întregul an 2018 a înregistrat 7,3 milioane de atacuri. Dintre acestea, 39,95% dintre ei au avut ca obiectiv furtul datelor financiare ale utilizatorilor - cu 10 puncte procentuale mai mult decât în prima jumătate a anului 2018. Cei mai mulţi utilizatori de macOS afectaţi s-au înregistrat în Brazilia, 30,9% dintre utilizatori atacaţi, urmată de India cu 22,1% şi Franţa cu 22%. Cel mai activ malware care a afectat utilizatorii de macOS au fost versiuni ale familiei Shlayer, care au reuşit să se răspândească deghizându-se în actualizări de Adobe Flash Player. Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel