Raport IJ despre Mircea Negulescu. Detalii-cheie

Conducerea DNA Ploieşti i-a solicitat procurorului Mircea Negulescu să formuleze o cerere de încetare a activităţii în cadrul acestei structuri de parchet după ce împotriva sa a fost pornită o campanie "agresivă" de presă, el simţindu-se "afectat" de această solicitare şi considerându-se "victimă" a unor inculpaţi, se precizează în raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) publicat vineri.

Raportul IJ face referire la controlul privind măsurile întreprinse la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA în vederea preîntâmpinării evoluţiei cazului referitor la procurorul Mircea Negulescu.

În document se precizează că, în perioada 14 - 16 februarie, au apărut o serie de articole în mass-media şi au fost difuzate unele emisiuni cu privire la conduita procurorului Mircea Negulescu.

Procurorul şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, a arătat, într-o notă de relaţii, că Negulescu l-a informat, la un moment dat, că a primit ameninţări din partea unei persoane arestate într-un dosar instrumentat de o altă structură de parchet.

"Referitor la lucrarea nr. (...) /VIII-1/2016, la data de 15 decembrie 2016, procurorul (...) şi comisarul şef de poliţie (...) l-au primit în audienţă pe (...) care, la acea dată, se afla în stare de arest preventiv într-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Cu ocazia discuţiilor purtate (consemnate şi în cuprinsul Notei de audienţă din 15 decembrie 2016), (...) i-a adresat ameninţări procurorului (...), afirmând că vor împărţi pachetul la Penitenciarul Mărgineni, în baza unor înregistrări autorizate chiar de procuror, din care ar reieşi că ar fi acordat protecţie unei persoane cercetate. Ameninţarea a fost făcută în contextul în care (...) i-a reproşat că a lăsat nesoluţionate două cauze pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la momentul la care şi-a început activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie, situaţie care a determinat arestarea sa de către unitatea de parchet menţionată. După acordarea audienţei, procurorul (...) şi ofiţerul de poliţie (...) mi-au relatat cele întâmplate", a arătat Onea, conform documentului citat.

Şeful DNA Ploieşti i-a solicitat "în mod expres" lui Negulescu să nu mai aibă nicio legătură cu acea persoană, se mai precizează în raport.

"În perioada imediat următoare discuţiei prezentate nu am identificat elemente care că conducă la ideea implicării procurorului în derularea vreunei activităţi care să constituie infracţiune sau abatere disciplinară sau care să impieteze asupra activităţii derulate la nivelul Serviciului Teritorial Ploieşti. În afara unor cereri şi excepţii formulate de unii inculpaţi în cursul urmăririi penale în unele dosare instrumentate de (...) împreună cu alţi procurori, privind nelegalitatea unor acte de urmărire penală, respinse ca nefondate inclusiv de instanţele de judecată, la nivelul Serviciului Teritorial Ploieşti nu au fost identificate sesizări împotriva procurorului (...) care să releve disfuncţionalităţi în activitatea acestuia", a menţionat Onea în nota din raport.

Acesta explică, totodată, faptul că, în seara zilei de 14 februarie, a început o campanie de presă "agresivă" împotriva procurorului Mircea Negulescu, şeful DNA Ploieşti cerându-i acestuia să formuleze o cerere de încetare a activităţii în cadrul DNA.

[citeste si]

"În seara zilei de 14 februarie 2017 a început o campanie de presă agresivă împotriva procurorului (...), fiind adusă la cunoştinţa publicului înregistrarea unei convorbiri atribuite procurorului, pretins avută cu soţia lui (...). Am luat cunoştinţă de existenţa şi conţinutul acesteia în seara zilei de 14 februarie 2017 şi arăt că am fost extrem de surprins de cele aflate, întrucât anterior nu identificasem nimic care să devoaleze un astfel de comportament al procurorului, mai ales pentru faptul că îi solicitasem în mod expres să nu mai aibă niciun fel de legătură cu (...). În ziua de 15 februarie 2017, urmare a unei discuţii purtate cu procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, i-am solicitat procurorului (...) să formuleze o cerere de încetare a activităţii sale în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a nu fi periclitată imaginea instituţiei. Acesta a fost afectat de solicitarea pe care i-am adresat-o, arătând că se consideră o victimă a inculpaţilor care susţin o campanie de presă nedreaptă împotriva sa, însă a formulat cererea de încetare, înţelegând eventualele consecinţe care ar putea fi suportate de instituţie", a mai arătat Lucian Onea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel