Rambursare supraacciză. UNTRR solicitare către Guvern

Benzinarie
Benzinarie

UNTRR solicită Guvernului plata supraaccizei rambursabile legale la motorină firmelor care au depus deja dosare de rambursare în cadrul exercițiului bugetar aferent anului 2018.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Ministerului Transporturilor (MT) plata supraaccizei rambursabile legale la motorină firmelor care au depus deja dosare de rambursare în cadrul exercițiului bugetar aferent anului 2018, în caz contrar schema se va dovedi nefuncțională, iar autoritățile vor înșela încă o dată așteptările industriei transporturilor rutiere, principala ramură contribuitoare la exportul de servicii al României.

Potrivit HG 549/2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciza la motorină, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, urmând ca plata să fie realizată de MFP în maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării deciziei.Primele cereri de rambursare a accizei au fost aprobate în data de 23.11.2018, iar Ministerul Finanțelor Publice va avea ca termen data de 11.01.2019 pentru realizarea plăților. Bugetul pe anul 2018 pentru rambursarea supraaccizei este de 10 milioane lei si nu poate fi raportat in 2019, iar plafonul pentru anul viitor nu este încă aprobat.

Care este procedura

Prin urmare, Ministerul Finanțelor Publice va aștepta aprobarea legilor bugetare pentru anul 2019, după care va transmite către ARR plafoane trimestriale. După primirea plafoanelor trimestriale, ARR va emite alte decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei în limita plafoanelor trimestriale comunicate de MFP.UNTRR solicită administratorul schemei soluționarea cât mai rapidă a tuturor dosarelor depuse în acest an și MFP realizarea integrală a plăților către aceste firme de transport rutier până la 31.12.2018. În caz contrar, UNTRR solicită Guvernului eliminarea supraaccizei la carburanți începând cu 1 ianuarie 2019, în condițiile în care oricum MFP a colectat în 2018 din accize cu 1,2 miliarde de lei sub ținta propusă la începutul anului.

Reamintim faptul că UNTRR a demarat discuțiile cu autoritățile române cu privire la schema de rambursare a supraaccizei încă din luna august 2017, pentru a veni în întâmpinarea transportatorilor rutieri, astfel încât impactul financiar cauzat de majorarea accizei să nu le afecteze competitivitatea. Totodată, UNTRR a cerut autorităților alocarea de sume suficiente pentru onorarea plăților, astfel încât rambursarea supraaccizei să se dovedească o practică utilă pentru menținerea competitivității firmelor de transport din România, întrucât industria de transport rutier are o contribuție de peste 5% în PIB și 25% în exportul de servicii al României, se arată în comunicatul de presă.

Vezi şi: Legea pensiilor, vot amânat. Tăriceanu: E o problemă de prezenţă

Gabriela Firea: Se înfiintează Clinica Metropolitana de Stomatologie

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy