Rămășițele a 751 de copii indigeni, descoperite în locul unei foste școli din Canada

Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

O altă descoperire macabră în Canada, în locul în care se afla, în trecut, o școală rezidențială. Rămășițele a 751 de copii indigeni au fost găsite la doar câteva săptămâni de la alte 215 morminte nemarcate. 

751 de morminte nemarcate, în care se aflau rămășițele unor copii indigeni, au fost descoperite în locul în care se afla o școală rezidențială, au anunțat liderii populației indigene Cowessess First Nation din Canada.

Acel tip de școală rezidențială era folosit în trecut în Canada pentru asimilarea și reprimarea populațiilor native, scrie BBC.

Este vorba despre „cea mai mare descoperire de morminte nemarcate din Canada, de până acum”, precizează Cowessess First Nation din Canada.

Rămășițele a 215 copii, găsite la finalul lunii mai 

Rămăşiţele a 215 copii, unii cu vârsta de până în trei ani, au fost găsite pe locul unei foste şcoli pentru copii indigeni, o descoperire pe care prim-ministrul canadian Justin Trudeau a descris-o drept sfâşietoare, informa Reuters.

Copiii erau elevi ai şcolii indiene Kamloops din Columbia Britanică, care a fost închisă în 1978, conform indigenilor Tk'emlúps te Secwepemc, care au spus că rămăşiţele au fost găsite cu ajutorul unui specialist în detectarea cu un radar care pătrunde în sol.

"Aveam cunoştinţă despre asta în comunitatea noastră şi am putut să verificăm", spunea într-o declaraţie şefa Tk'emlúps te Secwepemc, Rosanne Casimir. "În acest moment, avem mai multe întrebări decât răspunsuri".

„Ştirile de la fosta şcoală rezidenţială Kamloops îmi frâng inima. Este o amintire dureroasă a acelui capitol întunecat şi ruşinos din istoria ţării noastre. Mă gândesc la toţi cei afectaţi de această veste dureroasă. Suntem aici pentru voi”, scria pe Twitter premierul canadian Justin Trudeau.

Anchetă: Sistemul școlilor rezidențiale din Canada, un genocid cultural

Sistemul şcolilor rezidenţiale din Canada, care a separat forţat copiii indigeni de familiile lor, a constituit un genocid cultural, conform concluziilor unei anchete din 2015, care a durat şase ani.

Raportul a documentat abuzuri fizice, violuri, malnutriţie şi alte atrocităţi suferite de mulţi din cei 150.000 de copii care au frecventat acest tip de şcoli, administrate, de obicei, de biserici creştine în perioada dintre 1840 şi anii 1990.

S-a constatat că un număr de peste 4.100 copii au murit în perioada frecventării acestor şcoli rezidenţiale. Moartea celor 215 copii, îngropaţi pe terenul celei mai mari şcoli rezidenţiale din Canada, se pare că nu a fost inclusă în acest bilanţ şi nici nu a fost documentată până la această descoperire.

În 2008, guvernul canadian şi-a cerut scuze oficial pentru acest sistem de educaţie, conform Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel