Raluca Prună, atacată dur de avocați: "Sunteti tânără. Nu vă legați viitorul de porcaria asta"

Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania s-a reunit sambata, pentru a discuta, printre altele, despre prevederile cuprinse in proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995, dar si despre pozitiile publice pe care unele institutii, ori sefi de institutii le-au avut fata de noile norme din Legea avocaturii. Surpriza de la Consiliu a fost nimeni alta decat ministresa Justitiei, Raluca Pruna, cea care s-a declarat nemultumita ca nu a fost invitata la dezbateri inaintea promulgarii noii Legi a avocaturii si care, desi mereu a spus ca vine la discutii, niciodata nu a facut-o. Pana sâmbătă, precizează lumeajustiției.ro.

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, avocatul Gheorghe Florea, a tinut sa ii faca un rezumat ministresei Raluca Pruna - despre care aflati ca in timpul sedintei Consiliului a afirmat cu mandrie ca este prietena cu Monica Macovei – si sa prezinte traseul cronologic al proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, aratand ca pana la momentul la care proiectul a ajuns la Camera Deputatilor, care este si for decizional, Guvernul nu a emis nicio pozitie fata de noile modificari legislative.

Concluzia in urma prezentarii traseului cronologic al Legii avocaturii a fost ca vina neluarii unei pozitii in timp util din partea Ministerului Justitiei nu ii apartine Ralucai Pruna si ca, pe undeva in minister sau la Guvern, a fost un scurtcircuit care nu ii poate fi imputat acesteia.
Gheorghe Florea a incercat sa interpreteze afirmatiile Ralucai Pruna care au scos in strada sute de avocati si au starnit revolta in randul altor mii de practicieni ai Dreptului, spunand ca ministresa Justitiei nu a spus ca avocatii vor beneficia de "o imunitate absoluta" dupa promulgarea proiectului de modificare a Legii nr.51/1995, ci ca presa a inteles gresit! 

Ionel Hasotti catre Raluca Pruna: "Daca domnia voastra credeti ca la ora actuala in Romania lupta anticoruptie sau lupta impotriva terorismului va fi servita in mod esential de avocatul delator, este o erorare"

Ionel Hasotti, fost vicepresedinte al UNBR si fost decan al Baroului Constanta, care a tinut sa ii comunice Ralucai Pruna ca adevarata miza a noii Legi a avocaturii nu o reprezinta secretul profesional al avocatului, ci eliminarea amendamentelor referitoare la eliminarea ofiterilor acoperiti si a celor care au fost informatori ca politie politica.
In timpul luarii cuvantului, Ionel Hasotti s-a aratat ingrijorat de faptul ca incep sa se inteteasca atacurile la trei profesii preferate de Dumnezeu: avocatii, medicii si preoti." Iata pozitia sa: "Daca astazi se da atacul asupra profesiei de avocat de o asemenea maniera, maine este posibil sa se dea atacul asupra preotilor si cu privire la doctori. Una dintre temeliile pe care se sprijina un stat democratic incepe sa se erodeze si incet incet, noi care suntem o societate care nu ne-am revenit inca de pe urma regimului totalitar, o sa ne trezim ca ne miscam incet si o sa ajungem tot acolo".

[citeste si]

Spre finalul discursului, avocatul Ionel Hasotti a vorbit si despre inviolabilitatea secretului profesional, dar si despre principiile avocatilor romani. "In 2005, presedinta American Bar Association, intr-o reuniune cu usile inchise, dar au trecut atat de multi ani ca ne putem permite sa redam, a spus foarte clar ca avocatura americana se indreapta catre dezastru, catre dezastrul indepartarii de la propriile sale principii. Sa nu uitati doamna ministru ca natiunea americana a fost facuta de catre avocati! (...) Cine este de acord sa mearga la inchisoare pentru clientul sau, ca sa nu dezvaluie ceea ce se afla sub secretul profesional. Niciunul dintre avocatii occidentali nu a admis ca poate sa mearga la inchisoare ca sa nu dezvaluie ceea ce se afla sub secretul profesional. Toti avocati din tarile foste comuniste au aratat foarte clar ca prefera lipsirea lor de libertate decat sa isi tradeze clientii. Daca domnia voastra credeti ca la ora actuala in Romania lupta anticoruptie sau lupta impotriva terorismului va fi servita in mod esential de avocatul delator, este o eroare."

Ion Ilie Iordachescu a luat-o la întrebări pe Raluca Prună

Avocatul Ion Ilie Iordachescu a intrebat-o public pe Raluca Pruna care este pozitia Ministerului Justitiei fata de mai multe aspecte ce au suferit modificari in noua lege. Spre exemplu, fostul decan al Baroului Bucuresti a vrut sa afle care este pozitia Ministerului Justitiei fata de interzicerea procurorilor de a ridica, sechestra, confisca documente aflate in "curtea avocatilor", fata de interzicerea interceptarii convorbirilor purtate de avocat cu clientul sau, in contextul violarii secretului profesional, dar si fata de interzicerea asimilarii avocatului cu functionarul public, in conditiile in care din 1990 avocatii au fost scosi din sfera functionarilor publici.

Nicu Tiberius: "Va doresc succes, dar sa stiti, cu greu veti putea sa reparati, fata de cei care au pregatirea juridica necesara greselile, pe care le-ati facut prin faptul ca v-ati grabit. V-a luat putin apa si nimic mai mult!

"Stimata doamna colega, sunteti avocata din 1996. In 1995 cand a aparut legea, noi aveam o dispozitie in legatura cu ofiterii acoperiti! De la inceput am avut in lege o dispozitie prin care voiam sa nu primim in mijlocul nostru pe cei care au alte misiuni decat a apara drepturile legitime. Toti cei care la momentul acela am candidat la acel moment am dat declaratii ca nu am avut nicio legatura cu fosta Securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel