Rafturile magazinelor din Australia, GOALE. Lanţurile de aprovizionare, afectate de OMICRON. Româncă din Australia: Unii sunt bolnavi, alţii nu vor să se vaccineze

Facebook Elis Ancuta
Facebook Elis Ancuta

Australia se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte lipsa mărfurilor de pe rafturile magazinelor. 

"Când văd aşa, mă gândesc serios să mă mut în România, la Buhuşi, acolo unde am învățat să muncesc pământul. Nu-mi dau prea bine seama, dar cred că e vorba de logistică şi lipsă de personal. O parte lipsesc de la muncă că sunt bolnavi, alții nu vor să se vaccineze, etc", a scris pe Facebook o româncă din Brisbane, Australia. (n.r. partea a doua a mesajului este în comentarii) 

Nu este prima dată când Australia se confruntă cu o adevărată criză în supermarketuri, însă specialiştii spun că de data asta situaţia este diferită. În 2020 şi 2021, rafturile erau goale din cauza cererii crescute, deoarece răspunsul rezidenţilor la lockdown era să cumpere mai multă hârtie igienică, mai multe paste şi alte consumabile. Asta a perturbat ritmul lanţurilor de aprovizionare. 

De data asta, însă, vinovată pare a fi tulpina Omicron. Conform abc.net.au, transporturile de aprovizionare sunt reduse din cauza faptului că mulţi muncitori s-au îmbolnăvit şi trebuie să stea în izolare. Sindicatul Naţional al Muncitorilor din Transporturi spune că o treime din şoferii de camion din Australia nu pot veni la serviciu. 

Probleme sunt, de asemenea, şi în sectorul de producţie, mai ales în ceea ce priveşte procesarea cărnii. Sursa citată afirmă că sute de muncitori din statele din estul Australiei nu mai pot veni la serviciu. Patrick Hutchinson, şeful Consiliului Industriei Cărnii, avertizează că în săptămânile următoare situaţia se va înrăutăţi, dacă nu vor fi asigurate teste rapide de tip antigen pentru lucrători. 

Peste toate acestea, se adaugă şi răspunsul cumpărătorilor la astfel de crize. Din acest motiv, mai multe magazine au introdus deja limite în ceea ce priveşte achiziţiile de carne şi şi-au avertizat clienţii să se aştepte la continuarea situaţiei cel puţin până la final de ianuarie.

"Nu putem avea mereu ce vrem, mai ales în situaţii de criză"

 

Directorul Unităţii de Cercetare a Managementului Lanţurilor de Aprovizionare din Australia, Amrik Sohal, spune că rafturile goale se datorează reacţiei publicului la înrăutăţirea situaţiei sanitare. 

"E vorba de cumpărături din frică, mai ales că avem mulţi oameni infectaţi care nu mai merg la muncă. Lanţurile de aprovizionare sunt iarăşi perturbate. Nicio industrie nu scapă. Este criză de muncitori peste tot, iar fabricile, companiile, magazinele, nu pot lucra la capacitate maximă. Fără să ştim ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, am putea să vedem şi mai multe rafturi goale. Oamenii trebuie să se adapteze şi să cumpere produse alternative, acolo unde se poate. Nu putem avea mereu ceea ce ne dorim, mai ales în situaţii de criză", a spus acesta. 

Doar vaccinaţii pot merge la hotel, restaurant sau concert

 

Statele New South Wales (NSW), Victoria (VIC) și Teritoriul Capitalei Australiene (ACT) au introdus politica economiei de vaccinare (vaccinated economy): o serie de servicii sunt disponibile doar persoanelor care fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă: servicii de ospitalitate, accesul în localuri, baruri, cafenele, restaurante etc, accesul la evenimente sportive, concerte, festivaluri.

Australia a înregistrat peste 195.000 de cazuri de COVID-19 şi 1.933 de decese asociate acestei boli la o populaţie de peste 25 de milioane de locuitori de la începutul pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel