Raețchi, lămuriri despre proiectul Jandarmeriei

Vicepreședintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților Ovidiu Raețchi (PNL) a spus că proiectul Jandarmeriei pentru modificarea Legii adunărilor publice nu are girul Guvernului și nici nu-l va avea, însă aceasta trebuie modernizată.

”Legea adunărior publice trebuie modernizată. E gândită imediat după Revoluție și nu are nicio legătură cu România din 2020. Vechea lege permite, de exemplu, celebra "șmecherie Firea", prin care spațiile din jurul Primăriei Capitalei sunt blocate preventiv, pe ani de zile, de câte un asociație Firea-friendly, astfel încât, atunci când un ONG nemulțumit de primar vrea să protesteze împotriva acestuia, i se răspunde: nu va putem oferi autorizația pentru miting, deoarece în același timp și același loc mai are loc un miting... (o minciună)”, a scris pe Facebook Ovidiu Raețchi.

”Într-o lume o comunicării ultra-rapide, când oamenii sunt revoltați de o decizie a autorităților, ei ies în stradă imediat și revin zilnic, până sunt ascultați. Aceasta realitate a generat două momente integral pozitive în istoria noastră recentă: protestele Colectiv și protestele Ordonanța 13. Legea adunărilor publice nu pricepe nimic din aceste momente, oferind instrumente pentru reprimarea lor. În acest context, un grup de parlamentari a răspuns solicitării societății civile de a moderniza legea adunărilor publice. O formă mult mai liberală a legii a fost transmisă, pentru consultare și observații, Jandarmeriei. În replică, Jandarmeria a considerat oportun să propună o varianta proprie asupra legii”, a adăugat președintele Comisiei de apărare din Camera DEputaților.

El a făcut și câteva precizări din perspectiva PNL

”Proiectul Jandarmeriei nu are girul Guvernului. Și nu îl va avea. Jandarmeria este un organism de asigurare și restabilire, nu un for legiuitor. Jandarmeria nu își elaborează singură legile. PNL sprijină o nouă lege a adunărilor publice, dar într-o formulă agreată cu societatea civilă, care își propune o lărgire amplă a dreptului de protest. În următoarea perioadă vor continua consultările cu scopul modernizarii legislației adunărilor publice. Acestea se vor desfasura însă sub coordonare parlamentară și oferind prioritate punctelor de vedere exprimate de societatea civilă. Jandarmeria a vorbit suficient pe 10 august; acum e rândul cetățenilor”, a conchis Raețchi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel