Raed Arafat îi răspunde șefului Corpului de Control

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat afirmă că încrederea în instituţiile statului trebuie păstrată şi că lupta împotriva consecinţelor dezastrelor este una ce se face în echipă. 

Şeful DSU consideră că pierderea încrederii în instituţiile statului în cazul unui dezastru poate avea consecinţe extrem de grave şi poate duce chiar la pierdere de vieţi mai ales dacă populaţia este îndemnată într-un fel sau altul să nu asculte mesajele şi indicaţiile venite din partea acestor instituţii. 

Potrivit demnitarului, populaţia are datoria de a se pregăti şi a face tot posibilul că impactul unui dezastru asupra ei să fie cât mai mic posibil, iar statul, pe de altă parte, are obligaţia de a pune la dispoziţia populaţiei informaţiile din timp, de a pregăti populaţia şi de a sprijini comunităţile ca să fie pregătite.

'Iniţial nu am vrut să comentez iar ulterior am fost nevoit să răspund la telefoanele presei despre comentariul domnului Valentin Mircea referitor la cutremurul de acum două zile. Eu sper că populaţia să înţeleagă că încrederea în instituţiile statului trebuie păstrată şi că lupta împotriva consecinţelor dezastrelor este una ce se face în echipă. Populaţia are datoria de a se pregăti şi a face tot posibilul că impactul unui dezastru asupra ei să fie cât mai mic posibil, statul, pe de altă parte, are obligaţia de a pune la dispoziţia populaţiei informaţiile din timp şi de a pregăti populaţia şi de a sprijini comunităţile ca să fie pregătite. Cuvântul dezastru înseamnă că există o discrepanţă majoră între nevoi şi ce se poate face imediat', afirmă Arafat într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, reacţia la un dezastru diferă de reacţia la o urgenţă curentă. Arafat a afirmat că se vor intensifica campanii de informare privind dezastrele. 'Am realizat mai multe campanii de informare prin DSU şi IGSU folosind social media dar şi televiziunile şi radiourile. Astfel de campanii se vor intensifica şi vor veni cu informaţii reale care nu au menirea inducerii panicii, ci pregătirea reală a populaţiei. Ideea acreditată de domnul Mircea Valentin cum că nu s-a comunicat imediat, poate fi demontată uşor pentru că prima comunicare ieşită din partea DSU a fost chiar la 2,29, după care s-au efectuat mai multe actualizări la postarea respectivă pe aplicaţia DSU', susţine Raed Arafat.

Rolul sistemului de urgență

El este de părere că în primele minute rolul sistemului de urgenţă în acest caz era să verifice dacă cutremurul a avut consecinţe undeva în ţară, după care să comunice primele concluzii.

'Doar să anunţi populaţia că a avut loc un cutremur şi eventual ce grad a avut, după ce cutremurul a avut loc, nu aduce nici un beneficiu. Oricum ieşirea cu primele comunicate în mai puţin de o oră, chiar la 15 minute, este dovada că ce se afirmă de către domnul Mircea nu este adevărat. De menţionat că purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat deja că acest comentariu este unul personal al domnului Mircea şi nu reprezintă punctul de vedere al Guvernului, aspect extrem de important pentru că Guvernul trebuie să fie motorul prin care se consolidează încrederea în instituţiile statului în cazul situaţiilor de urgenţă şi nu cel care îndeamnă populaţia să nu aibă încredere în instituţiile statului', mai spune Arafat.

Potrivit acestuia, ar trebui să se vadă modul în care au reacţionat autorităţile italiene, media şi populaţia faţă de salvatori la cutremurul care a avut loc recent şi modul în care toţi erau solidari, lucrând în echipă.

'Când vorbim de instituţiile statului, în acest context ne referim în mod deosebit la pompierii care includ şi SMURD-ul, la Ambulanţă, medici, asistenţi, paramedicii, piloţii precum şi la militarii din rândurile forţelor armate, care ar fi implicaţi, conform legislaţiei în vigoare, ca forţă de sprijin în răspunsul la un astfel de dezastru. Datoria noastră ca sistem de răspuns la urgenţe este să fim pregătiţi şi pentru scenariile cele mai complexe şi devastatoare, lucru care îl facem de ceva timp, acest aspect putând fi observat şi în proiectele pe care le implementăm cu dotarea şi pregătirea personalului sectorului de urgenţă', afirmă şeful DSU.

El a reamintit că în ultimele luni a fost elaborată strategia de dezvoltare a IGSU conţinând date reale şi transparente care se află în dezbatere publică, dar şi raportul asupra stadiului de pregătire pentru răspunsul la cutremur prezentat recent public de către vicepremierul Vasile Dâncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel