Raed Arafat, după drama Colectiv: Dacă aveam un copil...

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că în cazul în care ar fi avut un copil în situaţia răniţilor de la club Colectiv l-ar fi dus la unul dintre spitalele bucureştene.

'Arşi sunt în fiecare săptămână în România şi arşi mari. Elicopterele SMURD aduc arşi în fiecare zi de oriunde din ţară mai ales către Bucureşti. Arşi mari se tratează continuu în România, condiţiile nu sunt cele mai bune se ştie, şi pentru asta este un program al Băncii Mondiale şi, de fapt, pentru asta au fost profesorii francezi veniţi în România şi au căzut în mijlocul situaţiei, pentru că este un program de creare a mai multor centre de arşi prin Banca Mondială. În situaţia serii de vineri (30 octombrie - n.r.) dacă aveam un copil l-aş fi dus la unul dintre spitalele din Bucureşti pentru că nu aveam în altă parte unde să îl duc. Degeaba vine cineva şi îmi zice: du-l în altă parte. Era ora 22,32 când a fost apelul, pacienţii au fost evacuaţi, victimele în curs de o oră şi patruzeci de minute către 11 spitale', a afirmat Arafat.

[citeste si]

El a spus că nu toţi pacienţii puteau fi duşi la Spitalul de Arşi, Spitalul Floreasca sau la Spitalul Grigore Alexandrescu.

'Eu nu puteam să îi duc pe toţi la Spitalul de Arşi, sau pe toţi la Floreasca, sau pe toţi la Grigore Alexandrescu pentru că asta ar fi însemnat să mut un dezastru de la stradă la un singur spital şi să moară oamenii acolo. Orice ţară ar fi făcut planul automat să distribuie bolnavii la toate unităţile de primiri urgenţe pe care le are. Acolo sunt medici care stabilizează orice bolnav critic, ars sau altcineva şi după care începem să stabilim unde îi ducem. Au fost 88 de arşi critic şi grav, intubaţi şi ventilaţi, 184 au ajuns la spitale. Orice oraş ar fi fost depăşit', a explicat secretarul de stat.

Transferuri între spitale până la 3 dimineaţă

Potrivit acestuia, în noapte de 30 spre 31 octombrie s-au făcut transferuri între spitale până la 3 dimineaţă.

'Până la 3,00 dimineaţă am făcut transferul între spitale să echilibrăm situaţia, ceea ce este un pas normal. Am stabilizat, apoi am evacuat. Spitalele care ştiam că nu au ce căuta în ele pacienţii, am scos din ele pacienţii. Exemplu spitalul Colentina: la 3 dimineaţă au plecat pacienţii la un alt spital care avea chirurgi plasticieni', a spus Raed Arafat. El a menţionat că în în unele situaţii au fost luaţi pacienţi pentru transfer 'la limită' şi a precizat că au existat familii care nu au fost de acord cu transferul.

'Nicio ţară nu dă toată capacitatea ei de arşi pentru altă ţară pentru că ştie că şi ea poate să aibă ceva. Era clar că aşteptam ofertele ce ni se oferă, şi noi trimiteam. Din start s-a zis că suntem depăşiţi ca şi capacitate şi s-a recunoscut. Din start s-a zis că medicii vor fi obosiţi şi că trebuie să îi degajăm. Din start s-a zis că nu transferăm din lipsă de competenţă şi insist, noi nu am avut lipsă de competenţă dar am avut oameni competenţi puţin pentru astfel de situaţii. Am avut condiţii care sunt sub-optime pentru astfel de situaţii, pentru a rămâne toţi pacienţii în Bucureşti. Din cauza asta am început procedura de transfer şi am asumat-o, care este o procedură foarte riscantă', a explicat Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel