Raed Arafat: Alertarea înainte de cutremur poate să însemne inducerea unei panici majore

Mecanismul de alertare înainte de cutremur este o chestiune aflată în discuție din cauză că, în România, înștiințarea populației cu câteva secunde înainte de producerea unui seism poate să însemne inducerea unei panici majore, a declarat, luni, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Ideea de a alerta înainte este o idee care se discută. (...) Să înștiințezi populația cu câteva secunde înainte, la noi, la acest moment, poate să însemne inducerea unei panici majore. (...) Pre-alertarea încă este o chestie care e sub discuție, nu e o chestie pe care putem să ne bazăm", a spus Raed Arafat, răspunzând unei întrebări în contextul Seminarului privind izolarea seismică, organizat în perioada 10 — 13 octombrie, la București, de Ministerul Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Asociația Japoneză de Izolare Seismică și Universitatea Tehnică de Construcții București.

Potrivit lui Arafat, o astfel de alertare ar face populația să fugă. "Să îi prindă un cutremur în casa scărilor, exact unde nu trebuie să îi prindă", a spus Arafat.

El a vorbit și despre necesitatea reabilitării sediilor instituțiilor publice, astfel încât, în cazul producerii unui cutremur, acestea să poată continua să își îndeplinească misiunea.

[citeste si]

"Riscul la clădirile publice, dacă se întâmplă ceva cu ele, este ca noi să nu putem să ne îndeplinim misiunea față de populație. (...) Trebuie să ne asigurăm că ele (instituțiile publice — n.r.) rămân funcționale după un cutremur. Normal că intră în atenție și clădirile care sunt cu risc seismic ale pompierilor, unde sunt unități de pompieri ș.a.m.d", a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI a amintit că în București vor fi realizate 13 unități noi pentru pompieri. "Unul din planurile care s-au făcut pentru pompierii din București și pe care l-a aprobat Primăria Generală este construcția celor 13 puncte și dispersarea pompierilor. (...) O să avem 13 unități de pompieri noi în București și asta înseamnă că resursele care acum sunt concentrate într-un singur loc vor fi dispersate. (...) Și bineînțeles trebuie să ne uităm și la infrastructura clădirilor respective", a spus Raed Arafat.

În plus, potrivit lui Arafat, anul acesta ar putea fi livrate și primele echipamente de căutare și de identificare a victimelor sub pământ. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel