Urmărește emisiunea live


Radu Tudor: Rusia nu va face niciun pas agresiv față de România, câtă vreme îi avem pe aliații noștri aici

Radu Tudor a făcut o analiză înainte de şedinţa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, a transmis și un îndemn pentru români, „să nu fie speriați”, pentru că „facem parte din cea mai importantă alianță”.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru miercuri, începând cu ora 13.00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, conform Administraţiei Prezidenţiale.

„Elementele care vor fi prezentate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă cel puțin trei componente esențiale. Șeful Statului Major al Apărării va prezenta membrilor CSAT situația militară reală, pe baza informațiilor obținute de la aliați. Toți membri CSAT trebuie să știe elementele concrete de pe teren și ce decizii trebuie luate la noi, în România, după aceste informații esențiale. În al doilea rând, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, vor prezenta toate datele de legătură și decizii cu Cartierul General al NATO. În permanență, România este în contact cu toți aliații. Urmează ca, în scurt timp, Cartierul General al NATO să decidă dacă va activa forța de răspuns a NATO, care să întărească flancul de est al alianței, flanc pe care se află și România”, a spus Radu Tudor, miercuri dimineață, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

„A treia componentă foarte importantă: în cazul în care situația de securitate din Ucraina se degradează foarte puternic, vom vedea dacă ne vom confrunta cu un val de refugiați și care este responsabilitatea, dar și implicarea Ministerului de Interne în primirea și găzduirea acestui val de refugiați din Ucraina”, a punctat Radu Tudor.

„Sunt convins că absolut nimeni din NATO nu va trimite niciun fel de trupe în Ucraina. În legătură cu reacția pe care unele țări o au față de invazia Rusiei asupra Ucrainei, evident că există particularități. Și Germania are o poziție specifică. Franța, la fel. Sunt evoluții de ultimă oră și modalități diferite prin care țările membre NATO își transmit mesajul ferm ca Rusia să nu invadeze militar Ucraina, pentru că se poate întâmpla o catastrofă de securitate, economică și politică, în cazul în care Rusia nu oprește această evoluție extrem de îngrijorătoare, cu consecințe neplăcute pentru viitor”, a mai spus Radu Tudor.

Îndemn pentru români: Să nu fie speriați!

„Îi îndemn pe români să nu fie speriați. Facem parte din cea mai importantă alianță. Toți aliații noștri din NATO vor fi prezenți pe teritoriul României. Rusia nu va face absolut niciun pas și niciun gest agresiv față de noi, câtă vreme îi avem pe toți aliații noștri aici, întărind apărarea noastră și apărarea flancului estic”, a conchis Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel