Radu Tudor-Oana Stancu, dialog încordat la Antena 3

Radu Tudor și Oana Stancu sunt doi jurnaliști de la Antena 3 extrem de apreciați, cu o carieră jurnalistică impresionantă, care s-au remarcat prin bagajul de informații pe care-l dețin. 

Miercuri seară, discutând imagini video despre și din interiorul Statului Islamic, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", între cei doi mari jurnaliști a avut loc un schimb de replici puțin tensionat. 

Iată dialogul dintre cei doi jurnaliști: 

Radu Tudor: Sunt convins că cei care decid chestiunile strategice și cele mai importante în legătură cu politica internațională înțeleg și știu foarte bine despre ce e vorba. Acești copii n-au răsărit azi-noapte de prin găurile Orientului Mijlociu. Acești copii sunt fiii unor părinți care sunt educați la rândul lor în școlile islamice. (...) Există o generație de zeci de mii de fundamentaliști islamici care trăiesc în cultul morții. De la trei-patru ani sunt învățați să spună că moartea este idealul lor. (...) Nu toți musulmani pot fi acuzați de așa ceva. Ar fi o crimă să spunem că toți musulmanii sunt fundamentaliști islamici, că toți musulmanii cresc copii în madrase și-i îndoctrinează ca să-i omoare, dar curentul fundamentalist în Orientul Mijlociu, cel care propagă moartea, care spune că te așteaptă 77 de virgine în cer dacă-ți omori dușmanul și dușmanul tău este infidelul, este apostatul, este cel care nu vede religia așa cum o vezi tu, este cultul morții vs. cultul vieții. Despre asta vorbim. Din păcate, există o generație de fundamentaliști islamici, de teroriști, care a luat naștere acum 60-70-80 de ani. (...) Acești oameni se măcelăresc între ei, sunniți cu șiiți, șiiți cu sunniți. (...) Vina noastră este că acei teroriști fundamentaliși islamici, care omoară musulmani nevinovați, ne omoară și pe noi. 

Oana Stancu: Eu am niște întrebări mult mai pragmatice, că tu ești cunoscător al acestor lucruri. Eu fundamentalismul îl înțeleg, luptele din atâtea războaie între șiiți și sunniți le-am văzut, citit și priceput. Rapiditatea cu care s-a extins ISIS șochează pe toată lumea. Tu ai o explicație? Cine-i finanțează pe acești oameni? Ei nu luptă nici cu pieptul gol, nici cu arme confecționate prin garaje, ei sunt foarte bine înarmați, au intrat peste un Irak controlat de americani atât de ușor și dintr-o dată nu au treabă cu șiiți și sunniți, ci au treabă cu Europa, cu America, cu Rusia. Dintr-o dată, războiul lor nu mai este între ei, ci este cu noi.      

Radu Tudor: Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar numărul cel mai mare de victime ale Statului Islamic este cel de victime musulmane. 

Oana Stancu: Pentru că se extind în momentul ăsta, e o chestiune logică. Dar ei se extind, capătă putere ca să vină peste noi văd. Asta ți se pare o construcție naturală sau este făcătura celui de-al treilea război mondial?

"Cu credibilitatea pe care o ai, oamenii s-ar putea să se uite la tine și să intre în panică"

Radu Tudor: Nu cred că ar trebui să folosim vorbe mari, cu al treilea război mondial, nu cred că ar trebui să mergem atât de departe pentru că cu credibilitatea pe care o ai, oamenii s-ar putea să se uite la tine și să intre în panică. Ar fi bine să înțelegem că acolo, în Orientul Mijlociu e un război sângeros de 1500 de ani și că noi avem cea mai mică șansă să facem pace între ei. Noi încercăm să descurajăm și să combatem amenințările la ele acasă. 

Oana Stancu: Radu, uite, am folosit un termen foarte dur, "făcătură", dar noi am trăit cu toții împreună momentul în care Colin Powell intra în consiliu cu acea gogomănie ca pretext de intrare în Irak a găsirii armelor nucleare, nu s-au mai găsit nici în ziua de azi, frumos război s-a dus în Irak, am trăit momentul războiului din Serbia, care nu a fost nici acela curat ca lacrima și...

Radu Tudor: Ce s-a întâmplat în războiul din Serbia? 

Oana Stancu: Mult armament s-a consumat prin sprijinirea acelorași criterii care sunt acum în UE. 

Radu Tudor: Și tu ți-ai fi dori să moară în continuare mii se musulmani și de croați, să continue  războiul din fosta Iugoslavie? Bombardamentul NATO a avut tocmai acest scop, oprirea măcelului din fosta Iugoslavie. (...) Iar în privința Irakului, îmi pare foarte rău. nu putem să punem egal între dorința SUA de a intra în Irak, absolut contestabilă și criticabilă, și chestiunea legitimă de a combate terorismul, sunt două lucruri separate. 

"Dacă tu vrei să spui în seara asta că americanii finanțează ISIS..."

Oana Stancu: Asta este una, dar îți aduc aminte că l-au combătut așa bine Al-Qaeda că nu-l găseau pe bin Laden. 

Radu Tudor: Până la urmă tot ei l-au găsit. 

Oana Stancu: Da, dar așa de bine nu-l găseau... Nu știu, eu sunt foarte sceptică. Au intrat în Irak cu o minciună, a armelor nucleare. 

Radu Tudor: E bine să fii sceptică. 

Oana Stancu: Tocmai de asta, și-n cazul de față sunt sceptică. Mi se pare că sunt niște construcții. Inclusiv în privința ISIS, există o finanțare, un sprijin puternic de care beneficiază. 

Radu Tudor: Evident că există o finanțare, dar dacă tu vrei să spui în seara asta că americanii finanțează ISIS... 

Oana Stancu: Nu, n-am spus asta. Dar, în mod cert... Și niciodată n-au fost doar americanii, știi asta și nu spun asta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel