Radu Tudor aruncă bomba: De ce a obținut Predoiu un scor slab la alegeri

Radu Tudor
Radu Tudor

Jurnalistul Antena 3, Radu Tudor, este de acord cu afirmațiile liderului PNL Vasile Blaga, potrivit cărora partidul său a obținut la aceste alegeri locale cel mai bun scor după 1990, însă are o teorie surprinzătoare legată de rezultatul slab obținut de Cătălin Predoiu pentru Primăria Capitalei. Analistul Bogdan Chirieac notează, însă, că scrutinul electoral din 5 iunie prezintă trei elemente semnificative.  

"Noi am discutat despre competiția dintre PSD și PNL, influențați în cea mai mare măsură de catastrofa PNL de la București: Cătălin Predoiu, cel mai vizibil candidat al PNL, cu un scor foarte, foarte mic, de patru ori mai mic decât contracandidatul principal Gabriela Firea, și ne-am raportat la cifrele acestea cu o distanță uriașă între ele.

Citește și: Vasile Blaga, după alegerile locale 2016: Am reușit să reconstruim dreapta

Ceea ce trebuie spus e că, în afara catastrofei de la București, PNL nu a înregistrat nici pe departe un scor foarte prost în aceste alegeri. Vasile Blaga are dreptate. Este cel mai bun scor pe care PNL, singur ca partid, l-a obținut din ianuarie '90 până astăzi, bazându-se foarte mult pe foști primari ai PDL. (...) Scorul acesta de la primari, 39 PSD - 32 PNL, ne arată o distanță infinit mai strânsă decât ce comentasem noi aseară la exit-poll și faptul că ambele partide au un trei în față, cred că nuanțează foarte mult povestea pe care o avem de analizat în legătură cu alegerile. (...) Ceea ce avem noi, este un anunț din partea majorității care funcționează deja în Parlament - PSD-ALDE-UNPR - că au deja majorități în 27 de județe din peste 40 și atunci, în povestea asta, cred că ar trebui să discutăm strict pe cifre. PNL nici pe departe pe plan național nu are emblema catastrofei de la București, acolo unde d-na Gorghiu, din punctul meu de vedere, a greșit foarte serios spunând că Predoiu nu putea obține mai mult. Evident că putea obține mai mult dacă PNL nu-și bătea joc de proprii candidați și nu făcea un joc, din punctul meu de vedere, cu multe semne de întrebare. Eu cred că a fost un joc premeditat în PNL de a fi ajutat Nicușor Dan, ca el să aibă o formațiune validată prin alegerile locale și să aibă șanse la alegerile parlamentare, dacă PNL va avea nevoie de un partener la guvernare", a declarat Radu Tudor, luni seară, la Antena 3. 

Citește și: Rareș Bogdan, dezlănțuit împotriva liderilor PNL: Aș putea bănui că trag pe nas între fantome

Replica la cele afirmate de Radu Tudor a venit de la Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, prezent în emisiunea "La ordinea zilei": "Aș vrea să vă contrazic (...) Nu a fost blat pentru Nicușor Dan și niciodată PNL nu va face un asemenea blat pentru candidați", a spus Stroe.

Ce spune Bogdan Chirieac

Nici analistul politic Bogdan Chirieac, invitat de asemenea în emisiunea moderată de Dana Grecu, nu a fost de acord că PNL a făcut blat cu Nicușor Dan. "Nici pomeneală, niciun fel de blat. Bucureștiul este de departe cel mai informat, cel care urmărește cel mai îndeaproape viața politică. Și atunci Bucureștiul a dat un prim semnal la aceste alegeri. În aceste alegeri sunt câteva evenimente importante:

- faptul că ALDE a fost validat. De aici încolo avem un nou partid politic validat, liberal;

- faptul că Traian Băsescu repurtează cea mai îngrozitoare înfrângere din cariera sa politică;

- în România s-a născut această mișcare de extremă stângă (a lui Nicușor Dan - n.red.) care există deja într-un număr de state: în Spania (Podemos),  în Italia (M5S), în Grecia (Syryza). Acest partid antisistem al lui Nicușor Dan se va extinde în toată România, În prima etapă, acest partid va canibaliza PNL, a făcut-o deja în București. Treptat, va înghite din PNL și în teritoriu. S-ar putea să înghită și din PSD", a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel