Radu Tudor, analiză: De ce a pierdut Victor Ponta și a câștigat Klaus Iohannis

Radu Tudor
Radu Tudor

Jurnalistul Radu Tudor a analizat rezultatul alegerilor prezidențiale 2014 și greșelile făcute de PSD și Victor Ponta, dar și poverile PNL și ale lui Klaus Iohannis. 

Jurnalistul Antena 3 Radu Tudor a scris, pe blogul său, că rezultatul alegerilor prezidențiale este "o lecție usturătoare pentru un PSD anchilozat și uitat undeva în timp". 

Printre aspectele neglijate de PSD, Radu Tudor amintește de: Internet, promisiunile făcute de USL în 2012, subiectele dureroase în care cei revoltați s-au simțit înșelați: Roșia Montană și gazele de șist. "Dezamăgirea s-a transforamt în ură și vot masiv contra", a scris Radu Tudor. 

Ce a pierdut PSD în doi ani

Jurnalistul adaugă: "Au fost supuși cei din diaspora și utilizatorii de Internet unei ample operațiuni de manipulare? Greu de spus la diferența asta – 1.000.000 voturi în plus pentru Iohannis. Nu cred ca au fost toți hipnotizați în masă". Radu Tudor subliniază că Klaus Iohannis a bătut "o vedetă politică și media", iar Victor Ponta a comentat: să tacă toți din PSD. "Eu spun că e nevoie de o perioadă în care PSD să stea cu capul în pământ. Puțină smerenie nu strică nici pentru cei care au susținut o cauză perdantă", a scris Radu Tudor, care a precizat că Victor Ponta a pierdut 2,4 milioane de votanți din 7,4 milioane de la referendum. 

Marile greșeli ale PSD

Radu Tudor scrie că ruperea PDL de Traian Băsescu a contat, Vasile Blaga înregistrând două mari victorii: împotriva lui Traian Băsecu și asupra lui Victor Ponta, mare adversar din partea opusă. Jurnalistul este de părere că votul masiv din turul al doilea a fost al celor care la mineriada din 1990 aveau 16-20 de ani, ce au răzbunat prin vot politic frustările simțite atunci. "Eu cred că ruptura anti-Iliescu din Piața Universității se simte și azi" și "este foarte bine valorificată de cei care sunt preocupați să transforme aceste idei în motiv de furie și intenție la vot", mai scrie Radu Tudor. El adaugă că PSD e cu 10 ani în urmă, acolo unde l-a lăsat Adrian Năstase, nefiind conectat la realitățile societății, în special pe publicul tânăr 18-49 de ani. Radu Tudor adaugă că dacă electoratul anti-PSD și pro-Iohannis este dezamăgit curând, prin abuzuri față de oameni, instituții și asupra libertății de exprimare, protestul se va îndrepta spre ei. 

Radu Tudor subliniază "greșelile mari în campania PSD": "abordarea păguboasă a temelor "Iohannis nu e ortodox" și "Iohannis nu are copii și nu e împlinit ca familist".

"ACL a funcționat după mecanismele PDL. (...) Mecanismele PDL de campanie- agenție de publicitate, principii serioase de marketing politic, utilizarea mijloacelor moderne de comunicare și convingere a electoratului, prietenia cu cei prezenți zilnic în mediul virtual, plătirea chiar a unor activiști sau conexarea cu interesele unor ONG-uri bine finanțate din exterior, axarea pe convingerile oamenilor. În 2014, toate acestea se dovedesc la fel de puternice precum forța primarilor de a mobiliza și obtine voturi de partid. Ba chiar mai puternice aș zice", scrie Radu Tudor. 

Ponta, vulnerabilitate imensă a stângii

Radu Tudor adaugă că Ponta a avut vulnerabilitatea imensă a stângii- imaginea de comuniști, pe care au fost incapabili să o demonteze. Jurnalistul susține că OUG pentru traseismul primarilor a fost percepută oribil, pentru că Victor Ponta spusese că este cancerul politicii românești. "Una din marile vulnerabilități ale premierului a fost un videoclip în care se contrazicea singur pe vreo 7-8 teme esențiale. A facut furori pe net. Netul e acel domeniu încă neînteles de Liviu Dragnea, fostul șef de campanie al prezidențialelor", a mai spus Radu Tudor. 

Ce trebuie să dovedească Iohannis

În ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis, jurnalistul spune că o problemă serioasă de imagine a fost posibilitatea ca Vasile Blaga să fie președintele PNL. Radu Tudor opinează că o variantă bună ar fi Crin Antonescu președinte, care "poate fi perceput azi, după victoria lui Iohannis, drept un personaj care a tras lozul câștigator" și "are o calitate: nu e corupt. Și asta de 20 de ani de când e în politică". Jurnalistul Radu Tudor adaugă că Iohannis ar trebui să-și recupereze onoarea pierdută prin tragerea preșului șefiei PNL de sub Crin Antonescu și "dacă nu va face acest gest, vom fi cu toții avertizați în legătură cu modul în care va acționa Iohannis și ca președinte de țară. Fără scrupule, într-o asemănare periculoasă cu predecesorul său".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel