Radu Mazăre, proces. Avocatul, în fața judecătorilor: Fac trimitere la comunicatul Poliției Române

Ema Apostu / 10 iun 2019 / 12:30 Salveaza PDF Comentarii
Radu Mazăre FOTO AGERPRES
Radu Mazăre FOTO AGERPRES

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis o cerere a avocaților lui Radu Mazăre, care spun că acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat şi în alte cauze decât cea pentru care a fost extrădat, şi au transmis o adresă la Ministerul Justiţiei în care solicită lămuriri.

La termenul de luni al procesului, avocatul lui Radu Mazăre a făcut o cerere prealabilă prin care arătat că în legea extrădării se prevede că persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate în alte cauze decât cea pentru care au fost extrădate. Potrivit legii, "persoana predată nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice alte fapte anterioare predării", a explicat avocatul fostului primar al Constanței, potrivit Mediafax.

"Mazăre Radu are și calitatea de extrădat. În această calitate, supun Înaltei Curți de Casație și Justiție dispoziția referitoare la regula specialității. În opinia mea, există un principiu de la care nu ne putem abate, că persoana nu va fi nici urmărită, nici supusă unei restricții a libertății pentru alte fapte anterioare predării. (...) Invoc acte oficiale prezentate de oficialitățile române din care rezultă că Mazăre a fost extrădat pentru pedeapsa de 9 ani. Fac trimitere la comunicatul Poliției Române din data de 8 mai, când a fost arestat în Madagascar. În acest context, avem o cerere de probatorii pentru a vă adresa Ministerului Justiției care să comunice cererea de extrădare și actele anexe pentru că Ministerul Justiției s-a pronunțat public cu privire la această problemă. Mazăre nu poate fi judecat pentru o altă faptă produsă anterior extrădării. Fapta e în 2011, iar extrădarea în 2019", a declarat apărătorul lui Radu Mazăre.

"Solicitare admisă de ÎCCJ"

 

Procurorul DNA de şedinţă a precizat că procedura de extrădare e în altă cauză, dar că articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extrădat şi nu se mai aplică regula specialităţii, precizând că nu se impune nici disjungerea, nici încetarea. Radu Mazăre a spus în fața instanței că este de acord cu cele cerute de avocat, iar, după o pauză de deliberare, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis solicitarea avocatului lui Radu Mazăre, pentru a se emite o adresă către Ministerul Justiţiei pentru a se comunica documentaţia legată de extrădarea lui Radu Mazăre.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost adus, luni, din penitenciar la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde se judecă apelul dosarului privind locuințele sociale din campusul "Henri Coandă", cauză în care fostul edil și fratele său au fost achitați în primă instanță. El este încarcerat în urma pedepsei definitive la 9 ani de închisoare primite în dosarul privind retrocedările de plaje și terenuri din Constanța.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27