EXCLUSIV  Radu Golban: Avem de învățat de la Germania și Elveția. România ar putea să asigure prosperitate și un trai decent fiecărui cetățean în viitor

Radu Golban, care va modera, din 16 august, emisiunea „Outlook” la DCNews, a spus că avem de învățat de la Elveția și Germania.

„Există și o diasporă elvețiană în lume, de aproximativ 1 milion de cetățeni. Elveția are o populație totală de aproximativ 8 milioane. Diaspora de aproximativ 1 milion de cetățeni elvețieni, numită a Cincea Elveție, este un factor politic extrem de important. Elvețienii nu au fugit, nu au părăsit țara de sărăcie, nu i-a alungat asuprirea politică, ci efectiv au decis să trăiască în străinătate”, a spus Radu Golban.

„Nu cred că România trebuie să aștepte zeci de ani pentru a ajunge la bunăstare. Sunt câteva instrumente, economice, fiscale. (...) O gândire inteligentă poate identifica modalități prin care să fie atrase investiții, să fie asigurată o dezvoltare economică și în viitor. Aici avem foarte mult de învățat de la Germania și Elveția”, a zis Radu Golban, adăugând: „De la Elveția avem de învățat modelul de impozitare a averii, care este totodată și un control a creșterii averii, care nu poate fi decât din venituri impozitate, succesiuni sau cadouri. La nivelul Elveției este cel mai bun instrument pentru combaterea corupției. Dacă o firmă germană își mută sediul în altă țară pentru a se sustrage fiscalizării în Germania, atunci trebuie să plătească zece sau chiar 15 ani o diferență de impozit în Germania. Să presupunem că investim în tehnologie de vârf și câțiva cercetători ar înregistra un brevet în România, atunci statul român trebuie să protejeze acel brevet împotriva unui faliment. Nu contează care firmă ar achiziționa acel brevet. Însă transferul intelectual al unui know-how românesc în străinătate... ar fi datoria fiscului să-l sancționeze ca profituri realizate în viitor, să fie impozitate în România.”

„Există modalități, fără a recurge la o politică radicală. Prin niște instrumente inteligente, România ar putea să asigure prosperitate și un trai decent fiecărui cetățean în viitor. Eu îmi doresc să prezint, prin această emisiune, curente din domeniul tehnologiei de vârf, ce va aduce inteligența artificială, care sunt beneficiile, care sunt riscurile, tocmai pentru a emancipa România. Să fim și noi la masa la care discutăm despre tehnologii de viitor, despre posibilități de aplicare, de la economie la strategie militară”, a explicat Radu Golban.

Din 16 august avem o nouă emisiune la DC News

Radu Golban va modera, din 16 august, „Outlook“. Radu Golban este la origine român, s-a născut în 1973 la Timişoara, unde si-a petrecut copilăria. În 1988 a emigrat în Germania, împreună cu familia. Din 2003, locuieşte în Elveţia.

Interviul zilei cu Radu Golban, realizatorul Outlook, noua emisiune de pe DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel