RADU GHEȚEA - CREDITE ÎN FRANCI ELVEȚIENI: Președintele ARB comentează o decizie a instanței

Preşedintele ARB, Radu Gheţea, a declarat că sentinţele judecătoreşti privind transformarea creditelor din franci elveţieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului nu ajută deloc la redresarea creditării. El a adăugat că impactul schimbării condiţiilor de creditare este "deosebit de puternic".

 

Tribunalul din Galaţi a dat miercuri prima sentinţă definitivă în cazul unui credit contractat de la Volksbank în franci elveţieni şi a dispus convertirea acestuia în lei, la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, la care se adaugă o majorare de 10%. Contractul avea o clauză inclusă, potrivit căreia clientul poate solicita această transformare în cazul în care cursul valutar se apreziază cu 10% faţă de momentul contractării creditului.

De asemenea, instanţa a decis anularea comisionului de risc, considerat abuziv, şi restituirea sumei plătite aferente acestuia.

Citește și: Credit în franci, decizie istorică. Irevocabilă

 

"Eu cred că astfel de sentinţe nu ajută deloc la redresarea creditării. Astfel de interpretări nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla nu te mai grăbeşti să începi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) transmit îngrijorarea sistemului", a afirmat joi Radu Graţian Gheţea, preşedinte ARB şi CEC Bank.

El a transmis că "în câteva zile" BNR va avea rezultatele studiilor pe care le întocmeşte cu privire la astfel de decizii, care ar putea fi extinse la întreg portofoliul unei bănci, caz în care băncile preiau nişte cheltuieli "nejustificate".

"Sumele nu sunt neglijabile, impactul transformării condiţiilor de creditare în diversele forme - la cursul de la data acordării creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valută în alta decât leul sau transformarea în lei - efectul este deosebit de puternic şi ARB a transmis informaţiile pe care le deţine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, după cum consideră, eu nu-mi pot permite să dau publicităţii astfel de informaţii", a continuat Radu Ghețea, citat de Mediafax.

"Băncile nu presează parlamentarii"

Întrebat cum comentează afirmaţiile unor parlamentari, conform cărora băncile ar face presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, preşedintele ARB a declarat că nu se pune problema de presiuni, ci de exprimarea punctului de vedere şi a argumentelor pentru fiecare proiect în parte.

"Nu ştiu în ce măsură o asociaţie şi 40 de bănci pot să facă o presiune mai mare decât 500 de aleşi ai poporului, în condiţiile în care dânşii au ultimul cuvânt. Se pune problema prezentării punctului de vedere asupra iniţiativelor, la toate ne spunem punctul de vedere şi nu facem presiuni asupra cuiva din Parlament sau asupra instituţiei. Dar credeţi că foloseşte cuiva ca această ţară să rămână fără un sistem bancar viabil? Eu cred că nu", a conchis Radu Ghețea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel