Credit în franci, decizie istorică. Irevocabilă

Tribunalul București a dat prima sentință irevocabilă prin care se dipune convertirea în lei a creditului în franci elvețieni, la cursul de schimb de la data acordării creditului, la care se adaugă o majorare de 10%, conform hotnews.ro. În același proces s-a cerut și s-a obținut și nulitatea clauzei de comision de risc (pe motiv ca este abuzivă), precum și restituirea sumei plătite - nedatorat - cu titlu de comision de risc. Banca susține că s-a produs o eroare.

Informația a fost furnizată pe Facebook de avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat că Nicoleta Costache, clientul care a câștigat procesul, nu a fost apărată de Casa de avocatură Piperea și Asociații.

"Este vorba despre o eroare. Pe baza argumentelor prezentate de către bancă, instanța a dispus deja suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar", au transmis miercuri pentru sursa citată reprezentanții Volksbank.

Reprezentanții băncii au revenit ulterior pentru a preciza că deși în dosar nu a fost cerută conversia creditului la cursul francului în momentul inițial, judecătorii au decis și acest lucru. "A fost un proces clasic pe clauze abuzive. Nu a cerut nimeni conversia la cursul inițial, dar cu toate acestea sentința a fost cea pe care ați văzut-o și Dumneavoastră. Așteptăm să vedem și motivarea sentinței", au mai adaugat oficialii Volksbank.

Băncile din Ungaria, decizie istorică privind calcularea creditelor

Între 2007 și 2014, cursul francului elvețian a crescut de la 1,93/chf, la 3,66/chf.

Banca a formulat o cere de revizuire (cale extraordinară de atac) în care au cerut și au obținut suspendarea executării. Cererea de revizuire nu s-a judecat încă.

"Ca să fie lucrurile clare - și entuziasmul meu explicabil - decizia este i-re-vo-ca-bi-lă. Este vorba, deci, de un precedent care va fi greu de "răsturnat" în celelalte procese, inclusiv în procesele gestionate de noi, în care sunt angrenați 2400 de reclamanți - consumatori, contra unui număr de 11 bănci pîrite. Bravo judecătorilor de la Tribunalul Galați! Felicitări dnei Costache (și avocatului său, daca a avut). Precizez ca dna Costache nu este clienta Piperea si asociații", a scris Piperea pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel