Radu F. Alexandru, ipoteze după ce soția i-a dispărut: „A plecat în 1974 și nu s-a mai întors. Nu știu ce a pățit, dar sunt câteva speculații”

Radu F. Alexandru
Radu F. Alexandru

Scriitorul și dramaturgul Radu F. Alexandru a purtat deseori zâmbetul amărăciunii și drama neînțelegerii, fără ca noi să fi știut: un adevăr cutremurător ține de dispariția soției sale, despre care din 31 august 1974 și până astăzi nu a mai aflat nimic. 

Pentru un dramaturg care a creat și scris destine, cunoscând în fiecare clipă alegerile personajelor sale, nimic nu poate fi mai dureros decât să îți pierzi iubirea în deplină necunoaștere.

Iată dialogul dintre Radu F. Alexandru și Ionuț Vulpescu din cadrul podcastului Avangarda:

Adevăruri neștiute din biografia lui Radu F. Alexandru: „Lumea nu știe aproape nimic despre mine!”

I.V.: E ceva în biografia ta mai puțin cunoscut sau necunoscut publicului larg și crezi că ar merita, crezi că lumea ar trebui să știe ceva despre tine?

R.F.A.: Ionuț, nu mă joc cu cuvintele. Lumea nu știe aproape nimic despre mine. Nu dau interviuri decât extrem de rar. Nu dau nume, o persoană foarte onorabilă, foarte stimabilă, cu antecedente, m-a rugat: „Hai să facem cartea aia de întrebări, care...” mi-a trimis întrebările, i-am spus „da”, și până la urmă am spus: „iartă-mă, nu!”

Radu F. Alexandru: „Nu pot trăi dat pe mâna altora!”

I.V.: De ce?

R.F.A.: Pentru că nu, nu că nu îmi place, nu pot trăi dat pe mâna altora. Mi-am asumat din momentul în care se punea problema felului în care ne conducem viața, un fel de a trăi, mi-am asumat decizii, mi-am asumat fapte, enorm de mult. Ar trebui să vorbesc despre lucruri pe care le-am trăit. Sigur, multe m-au bucurat, sigur, multe m-au îndurerat profund, timpul a...

I.V.: Așa e viața. 

R.F.A.: Sigur, nu, Doamne ferește, nu spun „uite ce mi s-a întâmplat mie”. Dar spun că în condițiile astea, pentru că așa e viața...

Cutremurător, despre soția dispărută a lui Radu F. Alexandru: „A plecat dimineață de acasă, 31 august 1974, și nu s-a mai întors. Îți imaginezi că am făcut tot ce este omenește posibil să aflu unde este și ce s-a întâmplat.”

I.V.: Dacă am pune un reflector, pentru că e meseria ta, ai făcut teatru, un reflector pe un episod necunoscut publicului, care ar fi acela?

R.F.A.: Ionuț, îmi ești foarte drag, te respect foarte mult; mă provoci... Și pentru că nu vreau să plec cu lucruri care... în 31 august 1974, soția mea, Romanovici Lucia, matematician, a plecat dimineața la serviciu, la Centrul de Calcul, cred că al ministerului Chimiei. O să întrebi: cum adică crezi? Pentru că se dăduse concurs, tot ca matematician, la centrul de calcul al ministerului Apărării, nu a fost clar, s-a dat rezultatul, nu s-a dat. Deci a plecat dimineață de acasă, 31 august 1974, și nu s-a mai întors. Îți imaginezi că am făcut tot ce este omenește posibil să aflu unde este și ce s-a întâmplat. Astăzi suntem în cât?

I.V.: Astăzi suntem în octombrie 2023. 

R.F.A.: Octombrie 2023. Nu știu ce s-a întâmplat. 

I.V.: Din 31 august 1974 până în 6 octombrie 2023, nu știi ce s-a întâmplat. 

R.F.A.: Nu!

I.V.: A plecat de acasă și nu s-a mai întors.

R.F.A.: Nu s-a mai întors. 

I.V.: Și nu ai mai aflat nici după aceea ce s-a întâmplat. 

R.F.A.: Nu! Făcând toate demersurile omenești posibile. O să mă întrebi ce înseamnă demersuri. Bătând la toate ușile. Înainte, și după 1989. După Revoluție, neoficial, am aflat că a fost racolată de Securitate și scoasă din țară – un matematician foarte bun, care a lucrat până atunci într-un centru de calcul...

Radu F. Alexandru, ipoteze despre dispariția soției. „În zona speculațiilor, sigur că e loc de orice. În zona faptelor, a certitudinilor, nu am niciun răspuns”

I.V.: Asta e tulburător. Te-ai gândit ce s-ar fi putut întâmpla?

R.F.A.: Ionuț, în zona speculațiilor, sigur că e loc de orice. În zona faptelor, a certitudinilor, nu am niciun răspuns. România, București, 31 august 1974. Am scris o piesă. Poveste despre tatăl meu. 

I.V.: O avem aici și o și arătăm, este această piesă, apărută la Universalia.

R.F.A.: O evocare... o transpunere în literar și public, codificat, bineînțeles. 

Fiica lui Radu F. Alexandru: adorație, nu inspirație

I.V.: Tu dedici mai multe volume fiicei tale, Deborah. Ea este sursa ta de inspirație, la ea te gândești cel mai mult?

R.F.A.: Nu. Nu! Nu poate fi sursa mea de inspirație. Mă rog, pe parcursul timpului, un copil, o fetiță, astăzi o femeie de 32 de ani, ea poate fi ce a fost și a rămas, un subiect de iubire permanentă. De adorație. Dar nu de inspirație. Pentru că... sunt existențe diferite...

VEZI ȘI: Radu F. Alexandru, răspuns la controversa privind dispariția soției sale. Decizia Tribunalului - https://www.dcnews.ro/radu-f-alexandru-raspuns-la-controversa-privind-disparitia-sotiei-sale-decizia-tribunalului_935421.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel