EXCLUSIV  Radu Cosma (DRP): "Milioane de copii din Diaspora au nevoie de educație în limba română"

Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a vorbit despre programele educaționale, cursurile de limbă, cultură și civilizație românească care se desfășoară pentru românii din afara granițelor.

"Românii care au ales să trăiască peste hotare, poate că nu au conștientizat importanța învățării limbii romane, dar dorul de țară i-a făcut să caute unele metode de coagulare socială. Biserica a fost acolo unde romanii s-au stabilit. La nivelul Patriarhiei române au fost înființate peste 1300 de parohii.

La fel exista o dinamică spectaculoasă la nivelul cultelor: penticostal sau adventist. Educația în limba română este prioritară, indiferent dacă vorbim despre biserica ortodoxă română, greco-catolică sau protestantă.

În felul acesta, educația ajunge la mult mai mulți copii decât decât ar ajunge programele guvernamentale, care se desfășoară prin intermediul cursurilor de limbă și civilizație românească. 

Atât de multă populație românească trăiește în afara granițelor, că oricât de mult am face noi ca stat, tot nu am ajunge la marea masa a populatei românești. Vorbim de milioane de copiii care trăiesc în diaspora și care au nevoie de educație în limba română. Educația creează un sistem diferențial, pe care poți să socializezi și să-ți dezvolți personalitatea", a spus Radu Cosma, în dezbaterea "Bogățiile României din Diaspora!" organizată de DCMedia Group. 

"Abordăm cât mai dinamic și flexibil acordurile pe care le avem cu mediul asociativ, cu bisericile"

"În ceea ce privește Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, abordăm cât mai dinamic și flexibil acordurile pe care le avem cu mediul asociativ, cu bisericile, astfel ca să răspundem unor nevoi concrete. Nu puteam face acest lucru decât în cadrul unui dialog concret care să ducă la dezvoltarea de proiecte. Vă dau un exemplu: în acest an, mai multe școli din Spania (școli de duminică, școli de pe lângă biserici) vor fi dotate, în baza unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Orice proiect care a răspuns nevoilor reale ale comunității românești a fost finanțat, în acești doi ani, de când dinamica Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Nu putem să vorbim despre un dialog cu comunitățile românești, dacă nu vom aloca și buget. Avem în vedere și dezvoltarea unor programe integrate, are să aibă parte de colaborarea cu celelalte instituții românești, astfel ca impactul să fie sporit.

Biserica are un rol multidimensional. Limba romana se vorbește și în afara slujbelor. Nu există biserică din Diaspora care sa nu aibă și cursuri de duminică. Partea culturală și socială au importanță deoarece românii merg mereu la biserică", a subliniat Radu Cosma.

Printre proiectele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni se numără: programul de tabere de vară, dar și cei de burse pentru elevii români din Ucraina.

"În acest an, 5.000 de copii din Diaspora au venit în șase tabere din țară. Ne dorim să dezvoltăm acest program și la anul. Programul a fost posibil grație parteneriatului cu Ministerul Familiei. Nu în ultimul rând, am acordat burse pentru toți elevii romanii care studiază în limba română în Ucraina, atât ciclul preuniversitar, cât și universitar. La acestea se adaugă și renovarea unor școli din Ucraina. E o dinamică spectaculoasă pe care ne dorim să o menținem", a mai adăugat Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel