Guvernul Grindeanu acuzat de PNL că foloseşte minciuna în relaţia cu CE

PNL consideră că punctul de vedere al Guvernului Grindeanu care a fost înaintat Comisiei Europene cu privire la modificările legislaţiei penale este o încercare de a ascunde adevărul, afirmă secretarul executiv al PNL Radu Carp. 

'Referitor la punctul de vedere al Guvernului Grindeanu care a fost înaintat public Comisiei Europene despre modificările legislaţiei penale care stau la baza protestelor pe deplin justificate din ultimele zile, PNL consideră că este vorba de o încercare de a ascunde adevărul şi a pune în prim-plan minciuna. Prin acţiunile sale, actualul Guvern şi-a pierdut orice legitimitate internă şi orice credibilitate internaţională. Situaţia din România este bine cunoscută pe plan extern. Poziţia vicepreşedintelui Comisiei Europene Timmermans, cea a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat Mark Toner, poziţia comună a ambasadelor SUA, Germaniei, Canadei, Finlandei, Olandei şi Franţei la Bucureşti, poziţiile exprimate în cadrul Parlamentului European condamnă încercările actualului Guvern de a submina modul de funcţionare al statului de drept. Situaţia din România, protestele împotriva acestor măsuri arbitrare, sunt relatate obiectiv de mass-media internaţională. În loc să participe la un dialog deschis referitor la soluţiile de respectare a democraţiei şi statului de drept, Guvernul Grindeanu foloseşte minciuna în relaţia cu Comisia Europeană', spune Radu Carp, potrivit Agerpres.

Citește și: Monica Macovei, învinsă de un "infractor" în Parlamentul European

El susţine că afirmaţia premierului potrivit căreia graţierea este o măsură pe deplin justificată datorită faptului că 'există deja o procedură în cadrul CEDO care se referă la o decizie pilot privind supraaglomerarea din închisorile române' este falsă.

'Preşedintele CEDO a afirmat în mod oficial că există o paletă largă de opţiuni pentru a rezolva această problemă, nu doar graţierea unor deţinuţi. De asemenea, primul-ministru minte atunci când afirmă că România va fi penalizată cu 80 de milioane de euro pe an dacă nu se aprobă graţierea. Cunoaşte oare primul-ministru data şi conţinutul deciziei-pilot CEDO, înainte ca aceasta să fie redactată?!', afirmă liberalul.

Citește și: Mircea Diaconu, mesaj DUREROS în PE: A zâmbit cinic, ca o victorie personală

Potrivit lui Carp, argumentul premierului Grindeanu conform căruia măsurile luate de Guvern armonizează legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale este 'o minciună', adăugând că CCR a decis că o sintagmă din definirea abuzului în serviciu este neconstituţională.

'Armonizarea Codului penal cu Constituţia constă în neaplicarea acestei prevederi, nu este nevoie de nicio altă modificare privind natura infracţiunii', spune liberalul. El susţine că 'minciuna cea mai mare' din scrisoarea prim-ministrului adresată Comisiei Europene este aceea că prin măsurile luate Guvernul vrea să transpună Directiva 343/2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Citește și: Iohannis, la Consiliul European: Românii MEI sunt în stradă

'Domnul Grindeanu se contrazice flagrant de două ori. Prima contradicţie se referă la cum se împacă necesitatea de a transpune această Directivă până la 1 aprilie 2018 cu urgenţa ordonanţei, invocată tot de Guvern? A doua contradicţie se referă la normele adoptate de Guvern care nu folosesc nici măcar un cuvânt din conţinutul acestei Directive', afirmă Carp.

El precizează că PNL va informa instituţiile europene, statele cu care România are parteneriate solide, precum şi mass-media internaţională asupra 'abuzurilor Guvernului Grindeanu, precum şi asupra modului mincinos în care se încearcă prezentarea situaţiei din România'. 'Totodată, solicităm demisia tuturor membrilor Guvernului responsabili de transmiterea de date false Comisiei Europene', conchide liberalul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel