Rachete americane, descoperite într-o bază militară din Libia. SUA, anchetă

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

SUA au anunţat sâmbătă că desfăşoară o anchetă după descoperirea de către forţele Guvernului de uniune naţională libian (GNA) a unor rachete, prezentate ca fiind de origine americană, într-o bază a forţelor mareşalului Khalifa Haftar, transmite AFP.

În ultimele două zile, forţele GNA au publicat fotografii cu rachete antitanc americane Javelin găsite la Gharyan după un atac-fulger împotriva bazei forţelor lui pro-Haftar în vestul ţării. Pe lăzile din lemn ale rachetelor se poate citi în limba engleză 'forţele armate ale Emiratelor arabe unite' (EAU), conform fotografiilor postate pe reţele sociale.

Fiecare din aceste rachete costă 170.000 de dolari, iar încărcătura a fost vândută în 2008 în cadrul unui contract cu EAU şi sultanatul Oman, a precizat vineri cotidianul New York Times. Departamentul de Stat a comunicat sâmbătă, la solicitarea AFP, că este 'la curent cu aceste informaţii de presă' şi caută 'informaţii mai ample' despre această descoperire.

"Utilizarea frauduloasă de material militar american"

'Luăm foarte în serios toate relatările despre utilizarea frauduloasă de material militar american', indică Departamentul de Stat.
EAU îl susţin pe mareşalul Haftar, care a declanşat în aprilie o ofensivă asupra capitalei Tripoli, sediul GNA, recunoscut de comunitatea internaţională.

În iunie, ONU a prelungit cu un an mandatul operaţiunii europene Sophia, responsabilă cu controlul respectării embargoului privind armele pentru Libia. De la lansarea ofensivei mareşalului Khalifa Haftar au fost semnalate mai multe sosiri de arme, printre care material militar de fabricaţie turcă şi iordaniană, în sprijinul forţelor loiale GNA condus de Fayez al-Sarraj.

Într-un raport recent, Comitetul de experţi al ONU responsabil cu controlul embargoului de arme pentru Libia a informat că anchetează posibila implicare a Emiratelor Arabe Unite în lansarea de rachete, în aprilie, asupra unor unităţi fidele guvernului de la Tripoli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel