R. Moldova: Guvernul lui Vlad-Filat a demisionat

Vlad Filat
Vlad Filat

Guvernul condus de premierul Vlad Filat şi-a prezentat demisia luni, în conformitate cu prevederile Constituţiei R.Moldova.

Articolului 103 al Constituţiei, care se referă la încetarea mandatului Guvernului, prevede că Executivul îşi exercită mandatul până la validarea alegerilor legislative. După această dată, Guvernul îndeplineşte numai funcţii de administrative curente, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

"Nu o să supun votului această hotărâre de Guvern privind demisia", a glumit premierul Vlad Filat, citat de Mediafax

El a precizat că membrii Cabinetului se vor mai întruni, dar în altă ambianţă, mai puţin oficială.

Conform articolului 98 din Constituţie, viitorul premier este desemnat după consultarea partidelor parlamentare. Astfel, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de premier care va cere, în termen de 15 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi a componenţei Guvernului.

Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului, care acordă încredere Cabinetului prin votul majorităţii deputaţilor aleşi. În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul. Executivul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa preşedintelui Republicii Moldova. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, preşedintele Republicii Moldova este cel care revocă şi numeşte, la propunerea premierului, membrii Guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel