Manifestația împotriva războiului din Ucraina, programată la Moscova pentru 1 martie, s-a transformat într-una de jelire a lui Boris Nemțov, liderul opoziției din Rusia, răpus vineri de patru gloanțe lângă unul dintre zidurile Kremlinului. Deși cunosc consecințele unor astfel de acțiuni în Rusia, aproape 70.000 de oameni au ieșit duminică pe străzile Moscovei, reanimând speranța că societatea civilă rusă încă mai are putere de mobilizare în ciuda represiunii la care este supusă.
În opinia lui Alexandru Cumpănașu, președintele Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), acțiunea de protest a rușilor este o lecție de curaj la care liderii Vestici ar trebui să răspundă de aceeași manieră.
"Demonstrațiile de la Moscova, de zilele trecute, dar ai ales numărul mare de oameni veniți să protesteze în semn de solidaritate după moartea liderului opoziției arată, pentru prima dată în timpul mandatelor fuhrerului de la Moscova, că există speranță. Speranța că unii dintre cetățenii ruși înțeleg prăpastia spre care îi conduce Putin, dar mai ales arată curajul uluitor al acestor oameni care trebuie încurajat și susținut.
Mă întreb câți dintre lașii Europei vor avea curajul să meargă la funeraliile lui Nemțov? Dar, atâta timp cât au tăcut complice și în privința asasinatului, neexprimând nici măcar regretul pentru uciderea sălbatică a acestuia nu am nicio speranță că vreun lider important din 'lumea încă liberă' își va depăși frica paralizantă care i-a cuprins de ceva timp. Iar convingerea vine și din lipsa totală de reacție a Europei la cea mai mare criză umanitară de după al Doilea Război Mondial. Cinci milioane de oameni afectate de războiul, mai degrabă terorismul internațional din Ucraina. Cu toate astea, eroii de pe străzile de la Moscova merită tot respectul nostru, care trăim într-o democrație și nu o folosim. Cele câteva zeci de mii de oameni dau o lecție întregii 'lumi democratice'", a declarat Cumpănașu pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News